Становище на Общината във връзка с отказа да се премери кръвното на русенец

3
Гражданинът се е държал арогантно, показва проверка на Общинската администрация
Гражданинът се е държал арогантно, показва проверка на Общинската администрация Снимка: Бряг

Гражданинът се е държал арогантно, показва проверка на Общинската администрация

По повод случая от петък, 21 юли, при който служители на отдел "Здравни дейности" към Община Русе, са отказали на русенец да му измерят кръвното в определената за тази цел шатра пред Съдебната палата, излезе официално становище от Радостина Пейкова.

Пейкова е началник на отдел "Здравни дейности".

Бързата проверка на Общинската администрация показала, че служителите са чисти като сълза, а мъжът хипертоник "се е държал арогантно, обидно и подигравателно", пише „Бряг“.

Публикуваме отговора на Общината без редакторска намеса:

"Във връзка с постъпил Ваш сигнал, Ви информирам следното:

Във връзка с обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за опасно високи температури в периода от 13.07.2023 г. до 21.07.2023 г., Община Русе обособи временен пункт пред сградата на Съдебна палата, ул. „Александровска“ №57, от 11:00 часа до 15:00 часа, където при необходимост, на гражданите се предоставя безплатна минерална вода.

Информацията е публикувана на официалния сайт на Община Русе и гражданите са запознати, че пунктът е обособен за раздаване на вода и консултации за превенция на здравословни проблеми при високите температури, а кръвно налягане се измерва при наличие на симптоми за спешно състояние, с цел насочване към специалист.

В обособената шатра има осигурени двама медицински специалисти. Задълженията им са да консултират гражданите за превенция на здравословни проблеми при високи температури и в случаите, при които са налице индикации като виене на свят, гадене с повръщане, прилошаване, с цел предотвратяване на спешни медицински състояния да измерят кръвно налягане до пристигане на екип от Спешна медицинска помощ.

В конкретния случай около 11:00 часа млад мъж е поискал от медицинските специалисти „да му се измери“, при което медицинският фелдшер е разпитал гражданина за моментното му състояние и оплакванията. Гражданинът е заявил, че иска измерване на кръвно налягане „просто така“. В последствие е заявил, че е с контролирана хипертония, сутринта си е измерил кръвното налягане, което е било в норма. Медицинското лице е продължило консултацията, като е обяснило, че не е необходимо към момента да се измери кръвното налягане, тъй като няма индикации за оказване на спешна медицинска помощ.

Гражданинът се е държал арогантно, обидно и подигравателно към служителите на Общината, като ги е провокирал с държание и ги е заплашил, че ще отиде до медии.

Информирам Ви, че в рамките на една седмица е измерено кръвно налягане и дадена консултация на повече от 550 лица и са раздадени 600 бутилки минерална вода, като до този момент не е имало оплакване или недоволство от гражданите, а само изразяване на благодарност и признателност за консултациите."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Светлана Иванова
    Всеки който има нужда от спешна помощ знае къде да я потърси, няма да отиде на площада да го насочват! А тези които са поставени там е трябвало безотказно да измерят кръвното на всеки който е пожелал, не вярвам да е имало опашка и затова да са върнали човека!За госпожа Пейкова оставам без коментар, каквито сложителите такова и ръководството като няма кой да и търси отговорност!
  • 6
    6
    Мнение
    Г-н кмете, научете служителите си и на малко емпатия. Ако не е имало други хора по спешност, какъв е бил проблема да се измери кръвно. Ми никакъв. Иначе Вашите инициативи да помагате,да бъдете на първа линия, да се снимате и да давате пример, направо увяхват.
  • -1
    5
    Крас
    Служителките отказали измерването на кръвно са приближени на госпожа Пейкова затова тя ги защитава.
  • 0
    4
    КОКО
    КУПИ СИ АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ , СМОТАНЯК
  • 10
    3
    джони
    E чудо голямо, да се измери едно кръвно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари