Служебният кабинет ще подпомогне финансово възстановяването на Летище Русе

1

Ключови за Русе и региона въпроси постави кметът Пенчо Милков пред министри

Знаково е обръщането на погледа на държавата към Севера, Дунава и Русе. Северна България бе хронично недофинансирана в продължение на три десетилетия. Считам, че днес поставяме началото на период, в който Дунавска България е приоритет в управлението на държавата”. С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към министрите Даниела Везиева, Виолета Комитова и Валери Белчев на националния форум за свързаността и развитието на бизнеса в Дунавския регион. Официални гости бяха още заместник-министрите на транспорта Иван Шишков и Христина Велинова, и на регионалното развитие - Нина Стоименова.

Подкрепяме напълно инициативата на Община Русе за възстановяване на полетите от летище Русе”, каза министър Везиева.

Тя допълни, че се надява съвсем скоро да бъдат отделени целеви средства за изграждането на система за сигурността и лицензирането му.

Министерството на транспорта вече е направило оценка на наличното оборудване, изготвени са предписания и има срокове за изпълнението им. Създаден е и екип с представители на Община Русе, министерството и авиокомпания „Гъливеър“, която заяви инвеститорски интерес.

Съоръжението ще е от полза не само за Русенска област, но и за съседните Разград и Силистра.

Пътят до столицата ще отнема около 30-40 минути и ще се пътува със самолети ATR, побиращи около 70 пътници.

С общи усилия и работа ще можем да реализираме тази идея”, коментираха от служебното правителство.

На форума кметът Пенчо Милков обърна внимание и на друг сериозен проблем в годините – усложнените процедури за възлагане на обществени поръчки по проектиране и строителство за малките общини и липсата на административен капацитет за кандидатстването им за различни източници на финансиране. Министър Виолета Комитова сподели, че съвместно с НСОРБ вече е изготвен материал, който да улеснява местните власти при подаването на проекти за следващия програмен период.

Други ключови за развитието на целия Дунавски регион теми кметът постави чрез официалното си писмо до министрите. Сред тях са постъпването на част от таксите от Дунав мост в общинския бюджет и изграждането на голям паркинг за тежкотоварни автомобили, от който местният бизнес да печели, укрепването на брега на р. Дунав и намирането на стратегически инвеститор за Русенската

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари