Пенчо Милков: Намалете периода на замерване на станциите!

1

Така ще имаме реални доказателства срещу залповите обгазявания, смята кметът на Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който е на посещение в града. В разговора по основните проблеми на Русе, свързани със замърсяването на въздуха, участваха и заместник-кметът Димитър Недев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова, както и председателите на общинските групи и членовете на Комисията по екология.

„С помощта на Министерството на околната среда и водите можем да докажем на русенци, че в града ни не се извършва геноцид. Разчитаме на мерки на национално ниво, които да променят действащото законодателство, отчитащо крайно неефективно залповите изпускания на час и денонощие“, заяви кметът. Той е категоричен, че замерванията трябва да се извършват за много по-кратък период, за да може да се установи реалното наличие на замърсяване във въздуха.

Пенчо Милков отбеляза като успех глобата от 10 000 лв., която Административният съд наложи през последните дни срещу русенско предприятие. До решението се стигна заради неограничено разпространение на неприятни миризми извън територията на предприятието.

Министър Попов и заместниците му Ренета Колева и инж. Петър Димитров обясниха дейността на работната група в рамките на МОСВ, която цели, заедно с други отговорни институции, да усъвършенства законодателството, свързано с ограничаване разпространението на миризми и фини прахови частици. Според екоминистъра проблемът е комплексен и не е решен и на законодателно ниво в ЕС. Той допълни, че миризмите не са само проблем на околната среда, но и чисто здравен, затова в работната група участват и експерти от Министерството на здравеопазването.

Пенчо Милков представи свършеното от общинската администрация за подобряване качеството на въздуха – осигурените пет станции за замерване на въздуха, влязлата в експлоатация след настояване на Община Русе сероочистваща инсталация на “Топлофикация Русе“, 4-те собствени кладенеца и новите машини, с които се мият улиците на града, с цел намаляване на ФПЧ 10.

Екоминистърът се ангажира да бъдат предприети необходимите нормативни изменения, за да се нормират праговете на въздействие на неприятните миризми.

В 18:00 часа. в зала 1 в сградата на Община Русе ще се проведе среща между министъра и неговия екип и граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    До Русенка 1
    Моля да си отправите въпросът до г-н Доктора на Юридическите Науки, завършил Военната Академия Г. Раковски, бивш парашутист, настоящ кмет, семейно положение недекларирано на страницата на Общината към момента Пенчо Милков, на официалната му страница някъде в интернет пространството. Има ФБ профили поне два, има и поща, има и кабинет кмета. PR-те му са много заете в момента.
  • 1
    10
    До Русенка
    Понеже се измерва на база замърсяване за период време. Тоест ако измерваш 10 дни а само в 3 дни има завишение, то средното замърсяване за 10 дни е в норма. Ако обаче замерваш 5 дни и 3 от тях са над нормата, то средното замърсяване за периода е над нормата. Ако замерваш 30 дни, а фабриките пускат залпово 10 дни, то пак си в норма според РИОСВ.
  • 1
    9
    Русенка
    Вярвам в Кмета: Моля на среща с русенци да обясни, какво Означава: “Намалете периода на замерване на станциите!”
  • 6
    8
    Кой си ти бе?
    И кой беше? Маркировката ти по улиците не трае и 3 месеца смешник, за дръж си мислите на задна, че не си сещам за по калпав кмет с гръмки изказвания ! Кмет пълен палячо и смешник, хората го презират вече! Хората го плюят, а той роса е Стигнал е дъното!
  • 3
    7
    Градът на мизерия Пенчо
    Мръсен въздух, улици, вода и пълно с наркомани. Кое не разбра от отчета на гражданите? Боклук си голям!!! https://www.facebook.com/reel/1026917201743665?s=yWDuG2&fs=e
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари