Случи се на рождения му ден, на следващия беше в ковчега

4
Условна присъда получи шофьор на БМВ, блъснал и убил човек на пешеходна пътека в Русе
Условна присъда получи шофьор на БМВ, блъснал и убил човек на пешеходна пътека в Русе Снимка: briagnews.bg

Условна присъда получи шофьор на БМВ, блъснал и убил човек на пешеходна пътека.

Въпреки, че прокуратурата поиска 3 години и 4 месеца затвор, състав на Окръжния съд в Русе реши да даде 2 години условно на виновния шофьор.

Припомняме, че подсъдим е 47-годишният Даниел Р. Той бе обвинен, че на 12 ноември миналата година, докато карал автомобил БМВ, нарушил правилата за предимство. Той блъснал пресичащия на пешеходна пътека Леонид М. на 54 години и така по непредпазливост причинил смъртта му. Водачът не намалил скоростта си, нито опитал да спре, когато видял пешеходеца, пише briagnews.bg

В обвинителния акт  е описано, че Даниел се движел с  колата по бул. „Тутракан“. По същото време пострадалият мъж тръгнал да пресича на пътното платно по обозначена пешеходна пътека. Между двамата нямало автомобили или други препятствия, които да ограничават видимостта на водача към мястото, където пешеходецът пресичал.

Независимо от това, обвиняемият  не видял пресичащият на пешеходната пътека и не намалил скоростта, като продължил да се движи със 67 км/ч. Колата ударила с предната си лява част тялото на пострадалия и то било качено на капака,  блъснало се  в предното стъкло, след което паднало на пътя. Обвиняемият спрял колата и оказал помощ на пострадалия, но той починал заради тежките си травми.

На днешното заседание в Окръжния съд стана ясно, че делото ще протече по реда на съкратено съдебно следствие. Даниел е признал вината си и поискал да не се събират нови доказателства, което пък ще намали присъдата му с 1/3. За това бяха освободени всички свидетели и вещи лица. Като частни обвинители бяха конституирани майката и братът и починалия. Те не пожелаха да предявят граждански иск в това производство.

От съдебно-медицинските експертизи по делото е доказано, че Леонид е получил множество наранявания при удара. Той е починал от тежка черепно-мозъчна травма, съчетана с всички останали. Сред тях са счупвания на гръбначния стълб, на едното рамо, на ребра, разкъсване на белия дроб, контузия на мозъка, кръвоизливи в главата и рани по цялото тяло. Целият инцидент е заснет на видеокамери, записите от които също са приложени по делото.

Шофьора на БМВ-то успял да спре на 35 метра след мястото на удара. Той оказал първа помощ на пострадалия като му извадил езика и му направил изкуствено дишане. Нищо обаче не помогнало. По думите на подсъдимия Даниел, линейката е дошла след цели 30 минути, а не както би трябвало да е до 10 минути. През цялото това време той държал главата на Леонид и се опитвал да го спаси.

Даниел работи в "Пристанищен комплекс" и негов колега беше допуснат като свидетел, за да обясни колко съвестно си върши подсъдимият работата. Грижел се и за непълнолетния си син, макар с майка му да били разделени и той да живеел при нея.

В пледоарията си прокурор Стилиян Грозев заяви, че иска ефективна присъда. Даниел е реабилитиран и има 4 нарушения на Закона за движение по пътищата. Той не е намалил скоростта си и реагирал прекалено късно, едва 18 метра преди удара. Освен това карал с по-висока от разрешената скорост. Прокурор Грозев предложи присъда ориентирана към минимума от предвидените между 3 и 15 години затвор за подобни случаи.

Той заяви, че според него ще е правилно Даниел да бъде осъден на 5 години лишаване от свобода, което след намаляването с 1/3 да стане 3 години. Според него една условна присъда не би могла да си свърши работата и да респектира шофьорите при пътната война напоследък. Още повече, че починалият е блъснал на пешеходна пътека, където би трябвало един пешеходец да е най-защитен.

Почернената майка на починалия попита защо предвидените наказания са леки, при положение, че синът й не е нарушител. "Искам справедлива присъда, искам този човек да лежи в затвора, защото синът ми е бил целият натрошен", каза тя. Той не е боледувал дори. Мъжът живеел в село Екзарх Йосиф заедно с майка си. От дълго време си търсел работа и 3 дни преди инцидента започнал да работи в "Напорни тръби".

Работата много му харесвала и ходел с желание. За най-голямо нещастие е блъснат и убит точно на рождения си ден. Дори купил почерпка и мислел вечерта да събере роднини. "Отиваше на работа и точно на рождения му ден се случи, на следващия ден беше в ковчега", плачеше майка му в съдебната зала.

Защитникът на Даниел поиска от съда да му бъде наложено условно наказание. Според него клиентът му е направил всичко по силите си за да окаже първа помощ на блъснатия и се е опитал да го спаси. Можело е например да е бил пиян, или пък да избяга от мястото, но той не го е направил. За 25 години опит като шофьор е нормално да има 4 нарушения, заяви адвоката. Той не е с нищо по-опасен от останалите шофьори. Една ефективна присъда би му попречила да работи и да се грижи за детето си.

Самият Даниел каза пред съда, че съжалява от дъното на душата си за случилото се. За пръв път минал от там на отиване към работа. "Съдбата ми даде 1 секунда време да реагирам", добави той.

След кратко тайно съвещание съдия Петър Балков прочете присъдата. Даниел беше признат за виновен за това, че по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец. Той получи наказание от 3 години лишаване от свобода, което след редуцирането стана 2 години. Изтърпяването му беше отложено за изпитателен срок от 4 години. Даниел бе лишен и от правото да управлява автомобил за срок от 3 години. Съдът потвърди и мярката му за неотклонение, която е подписка. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари