Сливи за смет

3
Сагата с русенското летище приключи безславно!
Сагата с русенското летище приключи безславно! Снимка: Община Русе

Русенци вместо да летят до София или Бургас, ще бъдат "пръскани" срещу градушки. На този етап инвеститорът ще си ползва Летище Русе за частна летателна площадка

Сагата с русенското летище приключи безславно. Логистичната надежда, градът да бъде приобщен към другата България посредством граждански полети във вътрешността на страната, се оказа добро пожелание, но не и факт. Инвеститорският интерес спря до точката на една високотехнологична земеделска дейност, какво е борбата срещу градушки и за която Летище Русе е добра отправна точка, за да се третират площи в Румъния, както и 33 милиона декара в Северна България, какъвто е договорът на дружеството-оператор "Еърпорт Русе" с ИА „Борба с градушките“.

В случая още не е ясно кой какво печели и кой губи.

При липсата на заявен търговски интерес от оператор на граждански полети, е много трудно да се даде еднозначен отговор. Съгласно сключения договор за право на ползване в срок от 10 години, "Еърпорт Русе" се задължава до 2 години да финансира всички необходими ремонти, за да може да се ползва като гражданско. Определена е стойността на инвестицията на първия етап - 2,6 млн. лв.

С тази правна постановка не се съгласи бившата депутатка от „Продължаваме промяната“ Рена Стефанова. В Административния съд в Русе, тя и още 8 души оспорваха сделката, с мотива, че инфраструктурата „Летище“ се отдава по Закона за концесиите, но жалбата й не бе разгледана от магистратите. Според общинския съветник Деян Недков от СДС, на практика няма яснота кога реално ще има граждански полети и че на този етап инвеститорът ще си ползва Летище Русе за частна летателна площадка.

В хода на обсъжданията бяха внесени нови задължения към "Еърпорт Русе, сред които е и „закупуване на техника за проверка на пътници, багажи и товари“. Считаме, че с тази съществена промяна, интересът на Община Русе е запазен в максимална степен, посочиха общински съветници, сред които и председателят на комисията по законност и обществен ред Елеонора Николова.

От своя страна, кметът Пенчо Милков заяви, че Летището остава на русенци и един ден ще се развие като регионално. "Община Русе е собственик и ще остане собственик на летището", категоричен е той.

Към този момент ремонтните дейности на еъпорта са в засилен ход – изгражда се 9-километрова ограда, извършват се ремонти по сградата, подменя се водопровод, ел. инсталация и се поставя осветление за нощните полети. Амбицията на летищния оператор и общината изглежда ще се реализира – буренясалите писти ще останат в миналото. Но поне засега твърде далеч от идеята за регионално летище на гражданската авиация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    19
    архитектура и благоустройство
    А би могло това летище да се приспособи и за карго полети. Но няма желание или някой няма интерес Русе да се развива . 130-хиляден град като Русе , със достъп до речен транспорт, ЖП транспорт, авто транспорт, граничен със голяма държава, каквато е Румъния , би могъл да се развива много. Но парите потъват в Пловдив, София и до там. Явно тамошните феодали са много силни. :-)
  • 5
    18
    daskal
    Още като видях преди години компютърните проекти за огромния летищен логистичен парк до Щръклево - се сетих за междупланетния шахматен турнир, който изгладнелият Остап Бендер обещава на жителите на Васюки.
  • 6
    17
    БА
    Фарс и срам! За какво ни е този общински съвет след като не защитава нашите интереси, а тези на частни инвеститори. Кмета отдавна си е за оставка, това е друга тема. Той от сега трябва да си стяга багажа и домакинката на Общината да го отчислява. На есен русенци няма да ми подновим трудновият договор. Общината да си има летище? Че за какво ни е? трябва да си мине към държавата и да е собственик. В противен случай виждате какво става дава се на безвъзмездна концесия, някой да върти бизнес за милиони и евентуално да заделя трошички за ивеситиране в летището. Хорта му бяха осигурили бюджет, нашият некадърен общински съвет и кмета неможаха да се възползват. Срамота.
  • -2
    16
    Сметалото
    Тон гориво на час /най грубо/. Русе-София е 3 500 лева само за гориво. Ама имаме заплати, осигуровки на екипаж, летищни такси, кредити за изплащане на самолетчето, ремонти, обслужване, задължителни застраховки и т.н. Стъпахме на 10 000 лева МИНИМУМ за полет. Самолетчето побира 100 човека /от къде ще ги съберете тия пътници е мистерия/. Като себестойност билета няма как да е под 100 лева. Ама чакайте, нали трябва да има и някаква печалба? Направихме 120 лева. Русе-София на пропан ми е 30 лева гориво. За двама клиента ще ги возя до входа на блока им. И куфарите им ще товаря и разтоваря. За три часа и нещо път. Да не мислите, че със самолетчето ще им излезе по-бързо?
  • 6
    15
    пилот
    Къде се е чуло видяло 50-хиляден град да има гражданско летище? Виж полза от пръскане срещу комари, кърлежи и бръмбари поне има…
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари