Докъде стигна ремонтът на Летище Русе?

2

Извършват се подобрения на летището с ускорени темпове, увериха от общината

Проектът на "Еърпорт Русе" ООД, с който инвеститорът се ангажира да извърши редица подобрения на Летище Русе за постепенното му развитие като гражданско, продължава да се реализира с ускорени темпове, съобщиха от Община Русе.

Напълно изградена е 9-километровата периметрова ограда, обработена е самораслата растителност в района със специализирана техника, пистата за излитане и кацане, както и пътеките за рулиране са почистени изцяло. Извършено е и мулчиране на района на летището и окосяване на тревата, за да се осигурят оптимални условия за полетите. Вече са монтирани и два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Те са поставени на специално изградени за целта фундаменти, които също отговарят на авиационните изисквания. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

При ремонта на пътническия терминал са подменени счупените стъклопакети с техни точни копия. Освежени са стените и таваните, без да се нарушава интериорната им идентичност, като цялата вътрешна мебелировка е запазена непокътната. Осигурена е интернет връзка в отремонтираните офиси на втория етаж в терминала, като са оборудвани и стаи и санитарни помещения за пилотите.

Следващият етап предвижда изграждане на осветителна система на полосата за излитане и кацане, като инвеститорите вече са сключили договор с чуждестранни фирми за производство на необходимата техника. Доставката и монтажът ѝ се очакват през август. Създаването на Генерален план, с който летището ще се превърне в гражданско и който е ключов елемент от развитието му, също е в напреднала фаза на разработване.

В на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД, припомниха от администрацията. Дружеството е със собственици Антони Търницов - експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище. С привличането на инвеститора общинският бюджет се освободи от годишната поддръжка на летището, отбелязаха от общината. За календарната 2022 г. размерът ѝ достигна 91 хил. лв. Досега за поддръжката се грижеше общинското предприятие "Паркстрой".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Как мислите
    За 50 хиляден град дали летище или селскостопанска площадка е по-удачна?
  • 1
    4
    daskal
    Спрете се това "летище Русе", че ще ви се смеят гаргите и комарите... И вземете да стегнете поне малко улиците, че в града е страшна разруха!
  • 2
    3
    Бедуин
    Пишмапен Чо, пак е сънувал мокри сънища за Космодрум Руси. Горкият, още не е намерил лек за противодействие на корвен Ски Те си номера.
  • 12
    2
    мм
    До като го направите хора няма да има в града млади
  • 15
    1
    Айсиктир Порт Русе
    Открита е линията Русе-Бен Гази. Самолет няма, пилот също, само стюардесата Пенка Мокроилкова е наета на почасова работа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари