Слава на Господа, лудостта най-сетне е тук!

0
„Младият папа“ на Паоло Сорентино започна, спечелвайки си одобрението на критика и зрители
„Младият папа“ на Паоло Сорентино започна, спечелвайки си одобрението на критика и зрители

Смразяващ и елегантен шедьовър. Визуално разкошен като платно на Караваджо. Светец и звяр, движен от амбиция и фанатизъм, но винаги със стил.

Заинтригувани ли сте? Това са думи на филмовите критици за новия сериал на НВО – „Младият папа“, режисиран от Паоло Сорентино, който започна в петък вечерта.

Изигран от Джъд Лоу, филмовият понтифик би бил еднакво на място в „Кръстникът”, „Борджиите”, „Игра на тронове” и „Къща от карти”. Макиавелизмът и очарованието от студените нрави на влиятелните мъже около Светия престол може би рекламират католицизма по-добре дори от пресметнатия популизъм на истинския папа Франциск.

Предлагаме ви фрагменти от рецензиите за „Младият папа“ на някои от най-реномираните световни издания.

Слава на Господа, лудостта най-сетне е тук
Луси Мангън, „Гардиън“

Пий ХІІІ на Джъд Лоу е брутален в мисията си да върне някогашната слава на Църквата. Очарователен, пресметлив и винаги леко ужасяващ, той ще ви накара да си пуснете „Те Деум” с максимален звук.

Режисьорът Паоло Сорентино е адаптирал за малкия екран невъзможната история на американчето, издигнало се до трона на свети Петър. Четиридесет и няколкогодишният Лени Белардо от Бруклин е расъл в приюти и отглеждан от монахини, след като родителите му хипита са го зарязали (както хипитата принципно правят).

Момчето трябва да бъде просто фотогенична кукла на конци за кардиналите, но се оказва едновременно светец и звяр, движен от амбиция и фанатизъм, но винаги със стил.

Смразяващ и елегантен шедьовър
Кристофър Хутън, „Индипендънт”

Сорентино е вманиачен по скуката и богатството, но още повече – от властта. Не че те взаимно се изключват, особено в родната му Италия, където се развива действието. След филми за Джулио Андреоти и Берлускони, режисьорът се насочва към Ватикана.

Джъд Лоу играе измисления папа Пий ХІІІ – американец, изпълнен с презрение към традициите и с умение за мръсни номера. Това не е поредната костюмна драма на Би Би Си, а смразяващ и елегантен шедьовър.

Резултат с изображение за young pope

Джъд Лоу е много убедителен като младия понтифик
Джаспър Рийс, „Дейли Телеграф“

В момента скъпите и добре заснети сериали отнемат блясъка на Холивуд. Но сред другите невероятни заглавия „Младият папа” се откроява като най-екстравагантния. Продукцията на „Скай Атлантик” е режисирана от Паоло Сорентино и в нея Джъд Лоу е Божи наместник на Земята.

Тук може би има и намек за либералните хрумвания на папа Франциск: в началната сцена Пий ХІІІ изпълзява от огромна купчина кукли-бебета, само за да открие, че е сънувал. Събужда се и излиза на площад „Сан пиетро” в Рим, за да говори пред обожаващите го тълпи за търмимостта към гейовете и приемането на аборта… Сетне отново се събужда.

Резултат с изображение за young pope

Визуално разкошен като платно на Караваджо
Луиз Брътън, „Айриш Таймс”

Богохулният понтифик на Джъд Лоу трудно предизвиква симпатии в новата драма на Сорентино, но с толкова звезди в кастинга можем да продължим да се надяваме. Лени Белардо е първият американец, станал папа. Той разтърсва Ватикана: не само че е неприлично млад, но и има съвършен тен. Още в първите седем минути два пъти виждаме дупето на Негово Светейшество, който пуши цигара от цигара, пие чери кола, замисля интриги и се кани да предизвика сътресение в Църквата. Все едно е Франк Ъндъруд, но в смешни дрехи.

Първият епизод е бавен, камерата се наслаждава на папските апартаменти и на момчешкото изражение на самодоволния Лоу. Даян Кийтън е гаранция, че сериалът ще бъде много интересен. Хуморът е предвидим, драмата предстои, диалогът е приятно комичен, а костюмите и операторската работа правят сериала визуално разкошен като платно на Караваджо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари