Слънчева енергия ще зарежда първата светеща магистрала

0

Сигурността се очертава като най-големия проблем насъвременните автомобили, като този проблем се задълбочава и от все по-функционалните им инфотейнмънт системи. Причината е, че освен традиционните опасности, пред които е изправен всеки водач на пътя, подобни иновации позволяват на хакери да си осигурят достъп до ключови системи за управление на моделите. Именно заради това големите компани продължават да експериментират с различни технологии, които да гарантират безопасността ни по максимално добър начин, предаде Gizmag.

Холандия погледна на този проблем от съвсем друга гледна точка, като създадоха първата „светеща“ магистрала в град Ос. Концепцията е част от мащабния проект Smart Highway и се управлява от компаниите Heijmans и Studio Rosegaarde и се състои в изполването на луминисцентна боя в пътната маркировка. Интересното е, че тя се зарежда от слънчевата енергия през деня, за да може да осветява магистралата вечер в продължение на до 10 часа.

По този начин водачите могат много по-лесно да виждат очертанията на пътя и респективно да се предпазят от евентуални инциденти на пътя и да гарантират сигурността си. За в бъдеще се очаква да се използва и интеркативна боя, която осветява единствено онзи участък на пътя, по който се движи автомобил, като така се намалява и консумацията на електричество. Ще е интересно да видим как ще продължи да се развива този проект, тъй като евентуален негов успех означава, че ще видим още повече подобни магистрали в Европа.

Източник: digital.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари