Слагат разделителни колчета на още 11 пътни отсечки

0
Четири участъка трябва да бъдат изградени във Варненско, по два в областите Шумен, Разград и Кърджали и един на пътя Севлиево - Габрово
Четири участъка трябва да бъдат изградени във Варненско, по два в областите Шумен, Разград и Кърджали и един на пътя Севлиево - Габрово Снимка: Труд news

Четири участъка трябва да бъдат изградени във Варненско, по два в областите Шумен, Разград и Кърджали и един на пътя Севлиево - Габрово

В още 11 опасни пътни отсечки ще има колчета на осевата линия, за да бъдат предотвратени челни катастрофи с убити и ранени. До края на тази година трябва да бъдат изградени участъци с обща дължина към 28 км. За тях ще са необходими най-малко 2333 колчета, тъй като по стандарт те се поставят през 12 метра.

Такива колчета за първи път бяха сложени през лятото на 2022 г. в Кресненското дефиле, а през миналата 2023 г. - на четири места по пътя Русе - Бяла и на големи участъци от старопланинския проход Хаинбоаз. Преградата най-вече пречи на шофьорите да изпреварват на места, където това е забранено, но често забраната не се спазва, затова в такива отсечки стават сблъсъци с висока скорост с множество загинали и ранени.

Четири участъка трябва да бъдат изградени във Варненско, по два в областите Шумен, Разград и Кърджали и един на пътя Севлиево-Габрово, пише “Труд news”. Те са планирани от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) през миналата година, а през 2024 г. е осигурен бюджет за тях. Изграждането им е включено и в оперативния план на Държавната агенция “Безопасност по движението по пътищата”, който вчера бе обсъждан и приет на заседание на междуведомствената комисията със същото име в Министерския съвет.

Един от първите участъци, които ще се изградят, е на неголяма (дължината е само около 1 км) отсечка от Варна до курорта Св. св. Константин и Елена”. В момента там движението е двупосочно в 2 платна, разделени с мантинели. Предстои обаче едното платно да бъде изцяло затворено заради пълен ремонт и напълно ново асфалтиране, затова движението ще стане двупосочно по другото платно, където по средата ще се сложат колчета. Когато приключи работата по едното платно, движението ще мине по него отново с колчета, а валяците ще се преместят на другото. Очаква се движението в участъка да бъде много натоварено през цялото лято, тъй като пътят е предпочитан не само от варненци, а и от туристите, отиващи към курортите Златни пясъци и Албена.

Разделителни колчета ще се слагат и в област Кърджали по пътя към ГКПП - Маказа, където движението по двупосочния път през лятото също е много натоварено. В Шуменско колчета ще има на пътя към Смядово, през който минава трафика през Ришкия проход, а в Разградско - край град Цар Калоян, откъдето пътуват много автомобили, включително румънски, по посока от Варна за Русе и обратно.

Освен многото плюсове обаче еластичните съоръжения имат и своите минуси, смятат експертите. На първо място колчетата пречат на снегорините и това се видя най-добре тази зима в Хаинбоаз, където бяха монтирани през октомври м. г. Проблем създават и при превозите на извънгабаритен товар и при преминаването на комбайни и друга селскостопанска техника. Колчетата се чупят най-вече от ТИР-овете, които имат високи кабини и шофьорите понякога ги виждат късно, но пък такива инциденти досега не са предизвиквали катастрофи. Колчетата се монтират през 12 метра, за да може при задръстване между тях да мине линейка или пожарна и да се движи в насрещното платно с включени буркани. Освен това на пътя Русе-Бяла преградното съоръжение е на трилентови участъци, за да ограничи изпреварването само в лентата, за която изпреварването е забранено, но не и в другите две ленти, където е разрешено.

Ето кои са новите 11 отсечки

Област Варна

На пътя от Варна за курорта Св. св. Константин и Елена

На пътя Варна-Бургас - трилентовия участък в района на Старо Оряхово

На пътя Варна-Добрич - два участъка

Област Шумен

На пътя Шумен-Бургас

Два участъка на 15-ия и на 22-ия км от Шумен в посока Смядово

Област Разград

На пътя Русе-Варна

Два участъка преди и след град Цар Калоян

Област Кърджали

На пътя към ГКПП-Маказа

Два участъка край село Пчеларово и от разклона до село Патица за Кърджали

Област Габрово

На пътя Севлиево-Габрово

При бензиностанцията в село Янковци

Според статистиката на КАТ за 2023 г.

Всеки пети загива при челен удар на два автомобила

Челен удар на два автомобила на път в България, на който дори няма осева линия и за да очертаят къде е средата му, разследващите катастрофата са си донесли гумени конуси.

524 души са загинали по пътищата на България през 2023 г., като 105 от тях са убити при челни катастрофи между две моторни превозни средства. Това сочи статистиката на КАТ.

42% от тежките произшествия са станали при сблъсък на превозни средства (в това число велосипеди, каруци, тротинетки) загиналите са 255 души (49% от всички убити), а ранените - 4256 (47% от всички убити).

Пътната полиция отчита, че при неправилна маневра от водач, са настъпили 1684 произшествия (24% от всички тежки ПТП) със 158 загинали (30% от всички загинали и с 2360 ранени (26% от всички ранени). Най-често регистрираните неправилни маневри са навлизане в насрещното движение - 74 убити, внезапна промяна на посоката на движение - 54 убити, неправилно изпреварване при насрещно движещо се ППС - 5 убити, неправилно преминаване в съседната пътна лента - трима убити.

Христо Радков, шеф на Българско обединение на шофьорите: Пречат на преминаването на извънгабаритни товари

При обсъждането на плана за изграждане на още от еластичните оградни съоръжения поставих въпроса какво ще се прави с извънгабаритния товар. През такива участъци с колчета не могат да минават широки влекачи, които са и дълги по 50 метра и на някои завоите повреждат преградите. Оттам не могат да преминават и големите комбайни и други селскостопански машини, а имайте предвид, че едни същи комбайни, след като ожънат в Добруджа пътуват до други райони в страната - например до Кюстендил, където жътвата е по-късно.

Ето един прост пример - миналата година от АПИ не разрешиха извънгабаритен превоз през Кресненското дефиле заради колчетата. Така един трансформатор, пристигнал на пристанището в Солун, който трябваше да стигне до Перник, бе конвоиран през Гърция до Свиленград и после през половин България. Нали разбирате за какво оскъпяване на транспорта говорим - тройно. С други думи - колчетата са една временна мярка, но не може да се смята, че те решават проблемите. У нас трябва да се сторят пътища като в другите европейски страни.

Гъвкавите колчета създават трудности при снегопочистването

Гъвкавите колчета, които са по средата на пътните артерии, през зимата създават доста затруднения при почистването на трасетата. Това обяви инж. Венцислав Ангелов, директор на Областното пътно управление във Велико Търново.

Такива обезопасителни колчета бяха поставени в края на миналата година на пътя през Хаинбоаз, който е известен с голяма концентрация на катастрофи. Според експертите по въпросните колчета се задържа сняг, а при разтопяването му денем, водата се стича върху асфалта и нощем при минусови температури се заледява. Заради това инж. Ангелов бе разпоредил в тези участъци да се прави по-често опесъчаване на по-малки интервали от време и да се хвърля повече сол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    фена на Путин
    Русе-Пловдив 5 часа с нов лек автомобил. За толкова време се пресича цяла германия над 600 км. Големите камион носещи БВП направо спират у нас. На далечния хоризонт дори няма и мираж от строителство на сериозни инфраструктурни проекти. Не могат и не могат да се разберат, кой ще окраде парите от тях.
  • 6
    2
    Сашо
    Вече почти са изпочупени ! Някои взеха маса пари за тези пластмасови колчета.
  • 5
    1
    русенец
    Кажете кой произвежда или внася колците, колко струват с монтажа? Къде в ЕС видяхте такива изпълнения?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари