Скандал на Острова: Фалшива кралица ще чете коледно приветствие по телевизията

0
Провокацията на „Ченъл Фор“ показва, че вече не можем да вярваме на очите си
Провокацията на „Ченъл Фор“ показва, че вече не можем да вярваме на очите си Снимка: Ченъл Фор

Провокацията на „Ченъл Фор“ показва, че вече не можем да вярваме на очите си

Официалнo, но и същевременно празнично украсено помещение. Близки кадри на елха и коледни играчки. Кралица Елизабет Втора отправя коледните си пожелания към нацията. Тази телевизионна миниатюра е нормална за Рождество Христово през последния повече от половин век.

Едно от нещата, които ни крепиха през тази година, са нашите семейства. Именно заради това бях толкова натъжена от заминаването на (принц) Хари и Меган (Маркъл). Малко неща са по-обидни от това някой да ти каже, че предпочита канадците пред това да е с теб“, казва кралицата с най-сериозния глас на света. Моля?!

Елизабет Втора не си е загубила ума, не е придобила и нехарактерно даже за британски монарх чувство за хумор. Всъщност, тя въобще не е изричала думите, които милиони смаяни зрители чуха в промо клипа на британския „Ченъл Фор“. Цялото видео е компютърна манипулация от най-ново поколение – т.нар. „дийп фейк“, пише bTV.

Пълната версия ще се излъчи по-късно днес, по същото време, когато Би Би Си ще показва оригиналната кралица (и нейното вероятно не чак толкова атрактивно обръщение към нацията). Вече е публикуван и пълният текст на фалшификата, в който има препратки към скандалите в кралското семейство и личния живот на премиера Борис Джонсън, а накрая вероятно ще видим и 94-годишната кралица да танцува като реклама на предстоящ нов сезон на риалити.

Традиционното коледно ТВ обръщение, обикновено призоваващо за надежда и единство, ще бъде остро предупреждение за развитието на технологията, която дава възможност за разпространение на дезинформация и фалшиви новини в дигиталната епоха“, посочват от телевизията. За клипа те са си партнирали с фирма за специални ефекти, която е печелила „Оскар“.

Вероятно не е изненадващо, че още преди излъчването на пълния клип, самата идея за съществуването му предизвика скандал. Експерти са на мнение, че ефектът от провокацията може да е напълно обратен на очаквания.

Трябва да сме много внимателни, когато караме хората да си мислят, че не могат да вярват на очите си. Ако не сте виждали „дийп фейк“ преди, ще си помислите, че това е много по-разпространен проблем, отколкото реално е“, коментира пред „Гардиън“ Сам Грегъри, програмен директор на неправителствена организация, която се занимава с технологии за защита на човешките права.

Арик Чоудхъри, автор на подобни видео манипулации с участието на британски политици, предупреждава, че политиците сега ще е много по-лесно да твърдят, че всеки компрометиращ ги видеозапис е манипулиран и ще е много по-трудно да отговарят за думите си.

Към момента няма официален коментар от Бъкингамския дворец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари