Какви роднини са Елизабет II и Симеон Сакскобурготски?

2
Един от най-известните аристократични родове в Европа е Сакс Кобург Гота
Един от най-известните аристократични родове в Европа е Сакс Кобург Гота

Кралица Елизабет Втора е пета братовчедка на децата на Симеон Сакскобургготски

Всичко започва от амбициозния немски херцог Франц Сакс Кобург Заалфелд. Той е роден през 1750 в Кобург. Вторият му брак е с Августа Ройс Еберсдорф. С нея имат девет деца. Сред тях са майката на английската кралица Виктория, която също се казва Виктория, дядото на цар Фердинанд Български, който също се казва Фердинанд и белгийският крал Леополд. Херцог Франц е далновиден и иска добри бракове за децата си.

Така през 1818 година дъщеря му Виктория Сакс Кобург Заалфелд /междувременно от 1826 г. херцогството се нарича Сакс Кобург Гота/ се жени за четвъртия син на английския крал Джордж Трети - Едуард. И тук съдбата се завърта. Първо Джордж Трети е наследен от най-големия си син - Джордж Четвърти. След това от третия си син - Уилям. Уилям няма живи законни наследници и когато умира, престола наследява кралица Виктория - дъщеря на вече починалия четвърти син Едуард, разкрива БНТ.

Но да видим какво се случва със сина на херцог Франц - херцог Фердинанд, брат на майката на кралица Виктория. Той е военен на служба в Австроунгарската армия, живее във Виена и се жени за унгарската аристократка Мария Антония Кохари. Сред децата му е принц Август, който също е военен на австрийска служба и е баща на нашия цар Фердинанд Български. Тоест Виктория Сакс Кобург Заалфелд и херцог Фердинанд са брат и сестра. Кралица Виктория и принц Август са първи братовчеди.

Продължаваме с родословието. Английската кралица Виктория има девет деца. Второто ѝ дете и първи син е бъдещият крал Едуард Седми. Принц Август пък се жени за дъщерята на френския крал Луи- Фипил принцеса Клементина. Най-малкото им дете е цар Фердинанд Български. Той се ражда през 1861-ва година във Виена, през 1887-ма е избран за български княз, а през 1908-ма става и цар на България. Така крал Едуард Седми и цар Фердинанд са втори братовчеди.

Крал Едуард Седми са жени за датската принцеса Александра, те имат шест деца. Престолонаследникът и най-голям син принц Алберт Виктор умира млад и трона наследява брат му Джордж Пети.

През 1894 г. от брака на цар Фердинанд с Мария-Луиза Бурбон-Пармска се ражда бъдещият цар Борис Трети. Така Крал Джордж Пети, дядото на кралица Елизабет Втора, е трети братовчед на цар Борис Трети.

Крал Джордж Пети е наследен на престола от най-големия си син - Едуард Осми. Той обаче е крал за малко, тъй като абдикира от престола заради женитбата си с разведената американка Уолис Симпсън. Престолът през 1936-та година заема вторият син, бащата на кралица Елизабет Втора, крал Джордж Шести.

Междувременно в България през 1937 година от брака на цар Борис Трети и Йоана Савойска се ражда цар Симеон Втори. Така крал Джордж Шести и цар Симеон Втори са четвърти братовчеди.

Или децата на Симеон Сакскобургготски - Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина са пети братовчеди на кралица Елизабет Втора. Двете династически линии се разминават във времето и макар Симеон Сакскобургготски да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада "чичо".

Така завършва тази разходка в историята на един от най-известните аристократични родове в Европа - Сакс Кобург Гота. След женитбата на кралица Виктория с първия ѝ братовчед Алберт Сакс Кобург Гота, английските крале са с тази фамилия. През 1917 г. тя е сменена на Уиндзор /по името на кралска резиденция/ заради войната с Германия. Така че фамилията на кралицата е Уиндзор. Такава е и на крал Чарлз Трети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Тези са:
    Алчни и крадливи. Тарикати. Пиявици, които живеят на гърба на хората. Народът - прост от векове ...
  • 8
    5
    До 4
    До 4: Разбира се, че е така! Затова туморът на планетата англия желае лгбт извращенията да се разпространят, съдейки исторически по себе си - както сте го описали! При тумора сащ дори са още по-напред в извращенията - те вече са приели зоофилията като най-голямата и най-нова американска ценност! Затова на никой християнин не трябва да му пука за агресорите сащ и англия - това са туморите на тази планета, избивали са стотици хиляди живота! Агресорът сащ пък е единствената страна на тази планета, хвърлила не една, а ДВЕ АТОМНИ бомби над друга държава!
  • 12
    4
    Антонио Ресио
    Малиииии, тия са като хамстери в аквариум. Всеки ебе който му падне. Брат, сестра,братовчет, няма значение. Секс да има.
  • 11
    3
    до 2
    Нямам представа какво е джанки , селянино, както и ни нямаш представа от история! Великобритания е не просто зло за България, а и за целия свят. Какво хубаво си видял ти от Великобритания, бе гъзолизец?
  • -6
    2
    До 1
    Прав си.По е важно да имаш последните чалга парчета и да си сварил 20л ракия от 50кг джанки..Ха наздраве!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...