"Синергон холдинг" купува конкурента "Ви - Газ България"

0
Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе с окончателно решение след извършване на цялостна оценка на нотифицираната сделка
Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе с окончателно решение след извършване на цялостна оценка на нотифицираната сделка Снимка: БГНЕС

Бившият приватизационен фонд "Синергон холдинг" АД, председател на надзорния съвет, на който е Бедо Доганян, уведоми Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да извърши концентрация чрез придобиване на контрол върху "Ви - Газ България" ЕАД, съобщиха от антимонополния регулатор.

Търговските дейности на двете дружества са свързани с търговията с втечнен въглеводороден газ (ВВГ). Очаква се операцията да окаже въздействие върху съответния продуктово-географски пазар в страната. Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе със съответното решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в България.

Комисията си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършване на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват от регулатора.

Бившият приватизационен фонд "Синергон холдинг" АД има вече 22-годишна история. Компанията е мажоритарен собственик в над 20 предприятия, като притежава и миноритарни дялове в други дружества. Инвестиционният портфейл на компанията майка обхваща седем отрасъла. "Синергон холдинг" е сред най-високоликвидните на "Българска фондова борса". Книжата на компанията се търгуват в сегмент Standard на "БФБ-София".

В порфейла на "Синергон холдинг" в момента има няколко фирми, които търгуват с течни горива. "Топливо" АД и клоновете й снабдяват много обществени предприятия, държавни структури и частни клиенти винаги когато става въпрос за доставки "франко обекта" на клиента на бензини, дизел и промишлено гориво.

"Синергон петролеум" ООД притежава разработена мрежа от бензиностанции, от газостанции и складове, които осигуряват на компанията сериозно присъствие на пазара за течни горива. Клиентите й могат да зареждат там с дизел и бензини, както и газ, да закупят масла и смазочни течности и автоаксесоари. "Синергон петролеум" е доставчик за предприятия, държавни структури и частни клиенти на бензини, дизелово гориво и пропан-бутан.Извършват се продажби на бутилиран газ чрез дистрибуторска мрежа, продажби на автогаз чрез мрежа от бензиностанции и газостанции, продажба на наливeн втечнен газ за отопление и битови нужди и продажба на едро на наливен втечнен газ. Веригата притежава 30 бензиностанции, газостанции и складове за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари, както и един данъчен склад за съхранение и обработка на втечнен газ в кв. "Кремиковци" край София. Компанията работи с голям брой производители и доставчици от страната и чужбина.

"Топливо газ" ЕООД има за предмет на дейност дистрибуция и продажба на бутилиран втечнен въглводороден газ пропан-бутан на територията на страната. От 2004 г. преминава в собственост на "Синергон холдинг" АД. Дружеството има договор с "Топливо" АД за франчайзинг за продажба на LPG. Фирмата разполага с девет представителства, базирани в големите градове на страната - София, Монтана, Плевен, Русе, Варна, Бургас, Хасково, Пловдив, Благоевград. Фирмата предлага на пазара два вида газ - смес между пропан и бутан и чист пропан. "Топливо газ" е лидер на пазара на бутилиран газ в страната. Търговската си дейност дружеството извършва в две основни направления - директни продажби чрез разносна търговия и стационарни продажби чрез дилърска мрежа.

Основната дейност на "Витал газ" ЕООД (VitalGas) е свързана с изграждане и зареждане на битови и промишлени инсталации на пропан-бутан посредством система от малки резервоари. Фирмата извършва и доставка на пропан-бутан на едро от газови хранилища и също така зареждане на автогазостанции.

Фирмата, обект на придобиване - "Ви-Газ България" ЕАД, може значително да разшири услугите и териториалния обхват на дейността на "Синергон холдинг". Тя продава газ пропан-бутан на българския пазар вече 20 години - стартира през 1998 г. като "Шел газ България". През 2007 г. компанията променя името си на "Витогаз България", а от 2013 г. оперира на пазара под името "Ви-Газ България". Компанията е изцяло специализирана в продажбата на газ пропан-бутан и е единствената, която обхваща целия спектър от направления, свързани с пропан-бутан: автогаз, втечнен въглеводороден газ за индустриални и битови нужди в резервоари, както и втечнен въглеводороден газ за индустриални и битови нужди в бутилки от 10 и 20 килограма, както и продажби на едро.

Фирмата разполага със собствена база близо до град Пловдив и ползва съоръжения за складиране в София, Русе, Добрич и Бургас. "Ви-Газ" ползва транспортен парк от автогазовози, както и голям брой жп цистерни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари