Синдикатите в културата се обявиха срещу проектобюджета, започват протести и в Русе

1
Екипът на Русенската художествена галерия вече заяви позицията си и също се включи в протеста
Екипът на Русенската художествена галерия вече заяви позицията си и също се включи в протеста

Синдикатите в културата се обявиха проектобюджета в сектора и започват символични протести, с готовност да преминат към ефективни действия

НСФ „Култура“ към КНСБ, обединяваща синдикални организации на музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства, подкрепя протеста на колегите си от НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“. Екипът на Русенската художествена галерия вече заяви позицията си и също се включи в протеста.

НСФ „Култура“ към КНСБ прие протестна декларация, която гласи следното:

„На тристранни срещи през миналата 2021 г. с участието на синдикати, работодатели и експерти от Министерството на културата, беше прието увеличение с 25 % на разходните стандарти за всички браншове в културата, считано от 1 януари 2022 г. В браншовите договори, ПОДПИСАНИ ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА, бяха заложени минимални основни заплати за отделните длъжности като коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Тези минимални заплати заедно с основната дейност на културните институции трябваше да бъдат обезпечени с въпросното 25-процентно увеличение.

Вместо това в проектобюджета за 2022 г. е заложено увеличение в бюджета на браншовете в културата от 5 % за музеи и галерии до 9,2 % за библиотеки!

Ясно е, че с подобни средства не само няма да бъдат постигнатите ДОГОВОРЕНИТЕ с Министерството на културата увеличения на заплатите, КОИТО ОТНОВО СЕ ДОБЛИЖАВАТ ДО МИНИМАЛНАТА ЗА СТРАНАТА, но и културните институции няма да могат да извършват основната си дейност – поради увеличените многократно разходи за електроенергия, парно, консумативи и всякакви услуги!

Приемайки внесените в бюджета параметри, Народното събрание би принудило българската култура не просто на мизерия, но и да затвори врати! Обещаните през последните дни допълнителни 12 милиона лева за култура биха допринесли за увеличение на бюджетите във всички браншове – музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства – с около 20 %, което, макар и немалко, е твърде недостатъчно поради горепосочените причини.

УС на НСФ „Култура“ – КНСБ , помнейки обещанието на новото ръководство на Министерството на културата, че си поставя за цел „достъп на всички български граждани до култура“, призовава Народното събрание ДА ОСИГУРИ ДОГОВОРЕНОТО 25-ПРОЦЕНТНО УВЕЛИЧЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ БРАНШОВЕ В КУЛТУРАТА!

УС застава зад протеста на нашите колеги от НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и призовава своите членове за символични протестни действия по места. УС си запазва правото да призове към ефективни действия и протести на цялата културна гилдия, както това се случи през есента на 2015 г.!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    тука има, тука нема
    Значи за ръждясали самолетчета от овехтели чертежи имаше милиарди наши пари от данъците, за културата - няма. За БАН - пак няма. Трябва управляващи депутати, министри, президенти, висши държавни длъжности, когато се кандидатират за постове, да напишат и подпишат декларация каква ще я вършат. Сега, като влязат във властта, и забравят кои са и откъде са.
  • 3
    2
    Асен
    Изпълзяха на повърхността Гербджийските калинки. 12 години търпяха Борисов да се подиграва с тях, сега се сетиха че искат още и още. По принцип са прави - без достатъчно пари не се прави култура и образование. Но - дали точно тези калинки правят културата в Русе ?
  • 6
    1
    русенец
    Не съм чул за синдикат на шивачките, на работещите в хранителната промишленост или в строителството например. Е, то няма и как да излезеш в работно време от ЧАСТНАТА фирма и да стачкуваш защото ще те уволнят. Стачкуват само тези, които са на държавната хранилка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари