Симптоми по кожата, които издават висок холестерол

0
Огледайте кожата си за жълтеникаво-оранжевите восъчни израстъци
Огледайте кожата си за жълтеникаво-оранжевите восъчни израстъци

Огледайте кожата си за жълтеникаво-оранжевите восъчни израстъци

Според Американската академия по дерматологична асоциация (AAD), нездравословните нива на холестерол могат да бъдат открити, като погледнете кожата си. На какво трябва да обърнете внимание в случая?

Жълтеникаво-оранжевите восъчни израстъци по кожата ви са склонни да отразяват натрупванията на холестерол.

Тези видими, но безболезнени израстъци могат да се появят в ъглите на очите, в линиите по дланта на ръката ви и дори на гърба или на краката ви, пише Actualno.

Ако се появят върху клепачите, това състояние е известно като ксантелазма, а останалите видове от тези израстъци се наричат ксантома.

Ако забележите тези израстъци навсякъде по кожата си, посетете лекар“, съветват специалистите от AAD.

При установяване на контрол над нивата на холестерола, тези грозни петна ще изчезнат.

Как да контролирате нивата на холестерола си

Учени от NHS (Великобритания) потвърждават, че високите нива на холестерол могат да бъдат резултат от консумация на мазни храни, липса на физическа активност, наднормено тегло, пушене и пиене на алкохол.

Можете да намалите холестерола си, ако се храните правилно и спортувате повече“, отбелязва националният здравен орган на Обединеното кралство.

Това означава избягване (или намаляване) на приема на наситени мазнини, така че се опитайте да избягвате и следните храни:

  • тестени изделия с месо, колбаси, както и тлъсти меса
  • масло, свинска мас и масло гхи
  • сметана и твърдо сирене като чедър
  • торти и бисквити
  • храна, съдържаща кокосово или палмово масло

Вместо това трябва да ядете повече мазна риба, кафяв ориз, плодове, зеленчуци, ядки и семена. Също така ще бъде полезно да правите бързи ежедневни разходки от 30 минути.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари