5 вида месо, които да не ядем при висок холестерол

1
Сладките храни също трябва да са сведени до минимум
Сладките храни също трябва да са сведени до минимум

Сладките храни също трябва да са сведени до минимум

Високият холестерол е основен фактор за развитие на сърдечно-съдовите заболявания, които остават водещата причина за смърт в световен мащаб. Холестеролът, заедно с други мастни отлагания, се натрупва в артериите. В резултат, на което се образува плака и кръвни съсиреци - последицата от това натрупване може да бъде инфаркт или инсулт.

„Консумацията на определени храни е особено силно свързана с повишаването на нивата на холестерола в кръвта. Един от тези продукти е месото в различните му форми“, каза русият лекар д-р Светлана Никитина, пише Актуално.

Експертът посочва и 5 вида месо, които трябва да избягвате с високи нива на липидите в кръвта. Сред тях са агнешко, бекон и ребра.

5 вида месо, което трябва да се избягва при висок холестерол

Бекон - лекарят отбелязва, че този вид месен продукт съдържа протеини, но също съдържа твърде много наситени мазнини, заради които е оценен като източник на протеини. Когато нивата на холестерола са високи, е важно да се контролира точно количеството наситени мазнини, които се приемат.

Пържоли - най-вече тези от плешка е особено богати на наситени мазнини, предупреди лекарят. При висок холестерол специалистът съветва да се изреже мазнината от месото преди готвене.

Овнешко - д-р Никитина припомня, че агнешкото принадлежи към червените меса и също има солидно съдържание на наситени мазнини.

„Червеното месо не трябва да се яде повече от веднъж или два пъти седмично. От тези, чиито нива на холестерол са извън нормата или хора с фамилна обремененост от висок холестерол или сърдечни заболявания, трябва да се консумира още по-рядко“, споделя експертът.

Ребра - телешките ребра може да съдържат повече наситени мазнини от агнешкото, според лекаря - от 13 грама в порция от 100 грама. При висок холестерол те трябва да се избягват или да се консумират в минимално количество заедно със зеленчуци, които съдържат фибри.

„Приемът на фибри е свързан с по-добър контрол на холестерола“, обяснява лекарят.

Преработени меса - консумацията им под формата на различни колбаси може да затрудни още повече стабилизирането на нивата на холестерола, предупреждава терапевтът.

Също така д-р Никитина препоръчва да се избягва консумацията и на сладки храни или ако това е невъзможно, то поне да се сведе до минимум.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    селянина
    е тъй де на един докер да хапни зелена салата няколко марули и един домат малий как ша работии.или една пържилка с някои кюфтаци ,кебабчета ,картофи е може един домат 1 л. биричка и 30 мин почивка дали ще има ефект как работи
  • -1
    1
    Indianec v BG
    А д-р Кобилкина какво "изцвили"!? Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари