Сим картите остават в историята?

0
Те могат да бъдат заменени от вградени или електронни (еSIMs) карти
Те могат да бъдат заменени от вградени или електронни (еSIMs) карти

SIM картите са наследство още от ранните дни на смартфоните, което продължава да присъства и сега в най-модерните устройства.

Да, картите измениха размерите си до MicroSIMs и NanoSIMs, но в основата си технологията и хардуерът остават същите като в началото.  

SIM картите обаче скоро може да останат в историята и да бъдат заменени от вградени или електронни (еSIMs) карти, става ясно от доклад, публикуван в понеделник, пише Economic.

Но какво всъщност представляват eSIMs? 

Те ще се вграждат директно в модемите на устройствата и ще може да се програмират, така че да имат достъп до различни мрежи. В действителност те не са нещо напълно непознато. Интелигентни устройства като Samsung Gear S3 Frontier вече ги използват за тъй наречената SIM свързаност. Според Engadget обаче eSIM много скоро може да се превърнат в нещо обичайно и за обикновените смартфони. 

Производителят на чипове Intel работи върху мобилни модеми, съвместими с eSIM, като компанията вече успешно е внедрила такива електронни карти на едно от устройствата си. Докато повечето устройства с Android използват процесори Qualcomm или Mediatek, то Appleси служи именно с процесори Intel за своите устройства, което според някои анализатори означава, че компанията може да разполага с eSIM в iPhone още през следващата година. 

Едно от предимствата на eSIM е, че те биха могли да поддържат по-висока скорост на предаване на данни спрямо традиционните мобилни SIM-карти. Става дума за скорост от порядъка на повече от 1 GB в секунда през мобилни мрежи за данни. 

Според изследователската компанията IHS Markit доставките на eSIM се очаква да нараснат от 108.9 млн. през 2016 г. до 986 млн. устройства с такава технология през 2021 г. Очакванията са, че електронните карти ще се вграждат не само в смартфони, но и в персонални компютри и дори по-големите мрежи за интернет на нещата (IoT). Според IHS Markit смартфоните са тези, които все пак ще стимулират растежа на eSIM.

еSIM също така биха могли да понижат цените на устройствата. Причината е, че вграденият слот за SIM карти ще бъде предварително инсталиран в устройство, което означава, че няма да има нужда производителят да проектира такъв. Според експертите, това ще спести ценна площ на смартфоните и ще минимизира разходите за проектиране. 

Внедряването на SIM картата в устройството означава също, че тя ще бъде програмирана дистанционно, което пък ще доведе до по-малка загуба на честота, за разлика от пластмасовите SIM карти, които не рядко губят сигнал. Счита се, че това ще оптимизира работата на потребителите, както и че ще позволи на мрежовите доставчици да взаимодействат по-добре с производителите на смартфони. 

Освен това се очакват повече възможности за доставчиците на SIM, които вече ще могат да се диверсифицират в пазара на интернет. Нещо повече, тези технологии няма да зависят от Wi-Fi и ще могат да се интегрират с други устройства от IoT и автомобили. GSM Alliance (GSMA) вече е подкрепил eSIM и технологията може да се превърна в основна за мобилните устройства още  през следващата година.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари