Силистра остана с 8 свободни легла за болни от Ковид-19

0
По думите на здравния министър хората търсят много късно помощ, което води до сериозно увреждане на белите дробове
По думите на здравния министър хората търсят много късно помощ, което води до сериозно увреждане на белите дробове

 

8 са свободните легла за болни от COVID-19 в област Силистра

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Силистра, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

В Силистра 14-дневната заболеваемост, изчислена вчера, е 904 на 100 000 души. Има сериозен натиск върху лечебните заведения в областта, те са три. В Силистра леглата са 284, Дулово с 86, Тутракан са 93. В цялата област има само 8 свободни легла в Дулово. 129 са леглата, които са за пациенти с COVID-19. Те са почти заети. 10 от тях са интензивни, като те могат да бъдат разширени до 20 с допълнителните респиратори, които болницата получи“, коментира министърът. „Ситуацията е много напрегната“, заяви Костадин Ангелов. Здравният министър посочи, че благодарение на усилията на ръководството МБАЛ-Силистра ще бъде разкрита почти нова болница, ново отделение. „Капацитетът му е 48 легла. Това ще стане в рамките на до 7 дни. От тези 48 легла, реално 2 стаи с по 4 легла максимум могат да са реанимационни. По отношение на Центъра за Спешна медицинска помощ – имат около 35-40 повиквания на денонощие. 90% от тях са за COVID. Колкото и да е трудно, колкото и да изморени колегите, ще се справим“, допълни Ангелов.

По думите му хората търсят много късно помощ, което води до сериозно увреждане на белите дробове.

Почти всички са с двустранни пневмонии при сегашната трета вълна. През последните дни наблюдаваме много бързо протичаща клинична картина“, обясни Ангелов.

По повод случая с починалия гръцки студент у нас, министър Ангелов коментира, че все още не е приключила назначената проверка.

Това, което знаем е, че има проблем със студента от травма на главата след падане вкъщи. По първоначални данни в системата за записване за поставена ваксина ЕГН-то му не съществува. Това значи, че в България не му е поставена ваксина“, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари