Швейцария планира да построи ядрено хранилище на границата с Германия

0
Очаква се то да бъде изградено около 2030 година, а погребът на отпадъци да започне около 2050 година
Очаква се то да бъде изградено около 2030 година, а погребът на отпадъци да започне около 2050 година Снимка: Depositphotos

Очаква се то да бъде изградено около 2030 година, а погребът на отпадъци да започне около 2050 година

Швейцария иска да построи хранилище за своите ядрени отпадъци на границата с Германия, на няколко километра южно от германската община Хоентенген.

Това съобщи представителят на Националната агенция за съхранение на радиоактивни отпадъци Патрик Щудер, предаде Spiegel, цитиран от БГНЕС.

Властите все още имат избор между още две локации за хранилището, които пак се намират много близо до границата с Германия.

Говорител на Федералната енергийна служба на Швейцария потвърди, че хранилището ще бъде изградено в Nördlich Lägern. От 2050 г. ядрените отпадъци, включително силно радиоактивните горивни клетки от атомни електроцентрали, трябва да се съхраняват дълбоко под земята.

Избраният регион на север от Langern е частично в обхвата на германския регион Баден - Вюртемберг. „Необходимото време за съхранение на отпадъците е около 200 000 години за високоактивни отпадъци, и около 30 000 години за ниско и средноактивни отпадъци“, се казва в уебсайта на Агенцията.

Става дума за погреб на 9300 кубически метра високоактивни отпадъци и 72 000 кубически метра ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Те произхождат от бившите пет швейцарски атомни електроцентрали, както и от медицината и индустрията. Четири атомни електроцентрали все още работят.

Пограничните германски общности са загрижени преди всичко за осигуряването на питейна вода. "Имаме извори и кладенци с питейна вода навсякъде, Ааре и Рейн са наблизо. Опазването на питейната вода е въпрос на голяма обществена загриженост", казва Мартин Щайнебрунер от Германския координационен офис на Швейцарското дълбоководно съхранение.

Все още не е ясно къде ще се извършва опаковането за окончателно складиране на отпадъците. Сега отпадъците са във временно хранилище за ядрени отпадъци във Вюренлинген, на около 15 километра южно от германската община Валдсхут - Тинген.

Агенцията планира да представи намеренията си пред правителството до 2024 г. След това правителството взема решение за одобрение или не, а парламентът трябва да одобри решението. В Швейцария обаче може да се проведе референдум за хранилището.

Очаква се хранилището да бъде изградено около 2030 г., а погребът на отпадъци да започне около 2050 г. След това гробището ще бъде наблюдавано няколко десетилетия. Около 2125 г. то ще бъде напълно запечатано, а структурите на повърхността ще бъдат демонтирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ерих Хонекер DDR-ГДР+ FRG
    Срещу добро и прилично заплащане,опаковане и транспортиране,бившият СССР,а сега РФ приема на своя територия за преработка или съхранение такива отпадъци по ред и начин определен и следен от МААЕ.Само че се "ПЛАЩА" за унищожаването или съхранението.Малко по скъпо излиза от построяване на хранилището,но дупето е чисто или така нареченият ашлок....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари