Щом има 3 милиарда евро за Турция, значи има 160 милиона евро за България!

0
Бойко Борисов ще настоява за незабавна помощ!
Бойко Борисов ще настоява за незабавна помощ! Снимка: БГНЕС

"Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС."

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов посети българо-турската граница, предаде  БГНЕС. "Аз съм готов да окажем всякакъв вид помощ на България", категоричен бе Виктор Орбан.

"В Братислава Борисов може да разчита на нас", каза още унгарският премиер. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че на срещата на върха на Европейския съюз в Братислава ще настоява за незабавна помощ. Основна тема на разговорите в словашката столица е намирането на изход от мигрантската криза.

“Досега, като истинска шенгенска граница на Европа, сме се оправяли сами. Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – за американските централи и сега, в следващите дни, ще взема решение за руските централи – няма бюджет, който да издържи. Затова в Братислава ще настоявам за незабавна помощ”, каза той.

"В петък трябва да се чуе, че на България се помага със 160 млн. евро". "Това трябва българите да го чуят", категоричен бе премиерът Борисов. На въпрос на БГНЕС какво ще прави България и ЕС как да се действа, ако Турция пуска мигрантския поток през нашата страна при положение, че Европа отхвърли визовия режим, както се очертава към момента, министър-председателят Борисов отговори: „За ултиматума през октомври не се говори вече. Хубаво, лошо – споразумението с Турция работи, мигрантската вълна е в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем”.

Той припомни, че е бил в Турция и си е навлякъл остри коментари по този повод. Винаги съм бил малко по-напред от моите политически опоненти и историята го показва, добави Борисов. Според него зоните за бежанци трябва да се създават в държавите, където бушуват конфликтите. Виждате че и самите турски колеги станаха по-диалогични. За октомври вече не се говори. Темите за визите и за присъединяването на Турция се изтеглят по-назад. Т.нар. сигурни области, сигурни центрове или зони за сигурност – те трябва да бъдат в самите държави – в Сирия, в Либия. В Сирия трябва да има такава зона, където да седят бежанците, Червения кръст, ние да ги подпомагаме и като спрат войните, хората да се върнат от другата страна на границата, каза Борисов.

Той посочи, че миналата седмица Гърция получи още 165 млн. евро, явно еврокомисарят е грък. Октомври не е сакрална дата, смята Борисов. Унгарският премиер Виктор Орбан коментира скандала, който се разигра в последните дни около официалната номинация на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и твърденията, че България възнамерява да я смени с Кристалина Георгиева. Кого ще излъчи България за ООН това е нейно суверенно решение.

Ние имаме само една молба – да не проиграем шанса. Ако сегашният кандидат не получи достатъчно голяма подкрепа, тогава да не предадем възможността на друг, а да запазим това за Източна Европа, каза още Орбан. Унгария уважава комисаря, делегиран от България за поста, ние даже с радост може да я подкрепим, но кого ще излъчи България е работа на министър-председателя. Искам само да знаете, че една възможност за Средна Европа е в ръцете на България, добави още той.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари