Що е то токсичен позитивизъм?

0
В социалните медии има натиск, при който се показва само положителната страна на света
В социалните медии има натиск, при който се показва само положителната страна на света Видео: NOVA

В социалните медии има натиск, при който се показва само положителната страна на света

Добро настроение въпреки раздяла, житейски кризи и удари на съдбата – това в днешно време „изискват” социалните мрежи. Там се споделят само най-хубавите моменти от живота на инфлуенсърите. Хората не искат да гледат публикации, които имат негативни неща или тъжни примери, посочи NOVA.

Психотерапевтът Мириам Хоф казва, че това може да бъде опасно. В социалните медии, според нея, има натиск, при който се показва само положителната страна на света. Това от своя страна означава, че човек е изолиран и сам с негативните си чувства. Според Хоф това е вредно, защото тогава всеки мисли, че е различен от всички останали.

Хората с оптимистична нагласа несъмнено се чувстват по-добре, но става отровно когато вече няма място за негативни чувства. Тогава експертите говорят за токсичен позитивизъм. Например при токсичните фрази като „събери се” и „не е толкова лошо” показват, че не вземаме насериозно страданията на даден човек. А негативните чувства имат за цел да покажат, че не всичко е наред и трябва да се обърне внимание на определен проблем. Потискането и криенето на неприятните емоции може да доведе до депресия.

Експертът по комуникации от Германия Патрик Венке се занимава активно с темата за щастието. Той също предупреждава, че негативните емоции не бива да се отблъскват. Според него всички специалисти в социалните медии би трябвало да публикуват и грешки. Това би било полезно за всички.

Професор Алфред Белебаум пък казва, че най-голямото щастие се крие в нещастието. Но много малко хора го търсят точно там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари