Ще забрани ли Брюксел българския домат?

3
В общественото пространство периодично се появяват твърдения, че ЕС ще забрани някой традиционен български продукт
В общественото пространство периодично се появяват твърдения, че ЕС ще забрани някой традиционен български продукт Снимка: Facebook

В общественото пространство периодично се появяват твърдения, че ЕС ще забрани някой традиционен български продукт

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от доказателствата, че тези опасения са били неоснователни, е фактът, че тези храни и напитки продължават да присъстват необезпокоявани в менюто ни.

Въпреки това обаче тезата, че Брюксел иска да забрани нещо "изконно българско" отново започна да се експлоатира в социалните мрежи, информира БНР. Такъв е случаят с любимите на много хора розови домати сорт „биволско сърце“. Преди близо 10 години активно се разпространяваше твърдението, че ЕС иска да ги забрани. Това не само, че не се случи, но беше и категорично опровергано от Министерството на земеделието. Сега същата дезинформация се появява отново във Фейсбук страница, където е споделена над 2600 пъти. Коментарите под публикацията са стотици, сред тях не липсват и такива, които заклеймяват ЕС.

Твърдение: ЕС е искал да забрани българския розов домат

Откъде тръгва всичко?

През 2014 година започват да се появяват редица идентични публикации в различни сайтове, включително и на интернет страницата на Българската стопанска камара, в които се твърди, че се подготвя нов европейски регламент, който може да забрани производството и продажбата на „най-любимите български зеленчуци“, сред които местни сортове чушки и розови домати.

В повечето статии тогава се цитира зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов, който е казал пред бТВ, „че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани".

Не били компютри, а компоти

ЕС не е забранявал розовия домат. Това пише в позиция от 2016 г. на Министерството на земеделието по повод редица публикации, които предупреждават за такава опасност. През май 2013 г. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Проектът е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент през март 2014 г. и е оттеглен от ЕК. Предложението се е отнасяло за сертифициране, което е можело да доведе до допълнителни разходи за фермерите. В отхвърления проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, произведени от семена, които не са преминали процедура за сертификация.

Заключение

Твърдението, че ЕС е искал да забрани българския розов домат, е НЕВЯРНО. Спекулациите по темата започват през 2014 г. заради предложения през 2013 г. от ЕК проект на регламент относно производството и предлагането на пазара на семена, който впоследствие е отхвърлен от Европарламента. В своята същност обаче той не е съдържал забрана за търговия на български зеленчуци дори и те да са несертифицирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    Ха
    За доматите незнам, но не е далече времето, когато ще ни забранят да дишаме и да пърдим, че да не оставяме въглероден отпечатък.
  • 2
    15
    Чичото
    От Брюксел забраниха и да чукаме и жени , това забравихте да напишете.Само ПРОСТОТИИ побликувате Прост народ робска психика.Наследство от ТУРСКОТО присъствие от 500год
  • 2
    14
    Аз
    Аз бабо розов домати не ям, че от джендърското ГМО ме е срам!
  • 4
    13
    гражбданин
    Как не ви писна с тези глупости? Първо щяха да ви слагат чипове с ваксините, после норвежците щяха да ви крадат децата, дизела щеше да е 4 лв., нямаше ковид а всичко било кражба на еврофондове!
  • 13
    12
    йх23бнру32хб
    нека да го забранят, тъкмо тук ще има повече за нас, западните педераси и хермафродити да ядат лабораторните домати с ураниум
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари