Ще можем ли да си купуваме вече българска печурка в Русенско?

1
Някога гъбопроизводството е било основен поминък в русенското село Красен
Някога гъбопроизводството е било основен поминък в русенското село Красен Видео: БНТ Русе

На пазарите и в магазините в Русенско все по-трудно може да се намери българска печурка, въпреки че село Красен преди години е бил основен производител на гъби. В момента българската печурка е на път да бъде изместена от полската и китайската, които се внасят на много по-ниска цена.

Някога гъбопроизводството е било основен поминък в русенското село Красен. Гъбите тук и днес се отглеждат в естествените пещери по поречието на река Русенски Лом. Но от 8 семейства, които са се занимавали с това до преди 15-тина години, сега са останали само две и гъбозаводът. Инвазията на полската, а вече и китайската печурка, буквално е унищожила родното производство.

“Спряхме производството на печурка. Вносът от Полша е много голям и цената там е много ниска”, казва Светослав Стоянов – директор на гъбозавода.

Докато в Полша гъбопроизводителите получават допълнително финансиране, включително и европейско, у нас за последните 14 години само веднъж еднократно е била отпусната субсидия за квадратен метър производствена площ.

“В Полша гъбопроизводителите държавата ги субсидира на килограм произведени гъби. Говори се за 1 евро”, добавя Стоянов.

Затова и в гъбозавода в Красен вече отглеждат само кладница, защото за нея са намерели външни пазари – основно в Гърция и Румъния. Но казват, че това е загуба за българския потребител, най-малкото заради по-добрите вкусови качества.

“Полската гъба след като се набере, тя се обработва и трайността й се увеличава някъде на 15-20 дни, което означава, че гъбата вънка е много добра, но вътре – тя си работи. Докато при нас е натурална, вкусът е съвсем друг”, обяснява директор на гъбозавода.

На Фестивала на гъбата в Красен днес местните жители показаха оригинални ястия, приготвени от български печурки. И си пожелаха догодина не само те, но и всеки друг, който пожелае, да може да си купи вкусни български гъби.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари