Русенски производител разкри истината за българските гъби

2
Бъдете спокойни ресторантите в Русе готвят качествени български печурки
Бъдете спокойни ресторантите в Русе готвят качествени български печурки Видео: БНТ

Българската гъба е с много по-кратък срок на годност от полската и излиза на пазара с гарантирано качество.

Семейството, което беше прието по спешност в болница със съмнение за натравяне с гъби, вече е стабилизирано.

Въпросните печурките са внесени от Полша, а на магазина е разпоредено незабавно да ги изтегли от пазара. Според информация на Агенцията за безопасност на храните те вече са прибрани от щандовете, а проверката на документите продължава.

Екипът ни влезе в един от най-големите заводи за гъби у нас, за да разбере кой и как контролира продукцията, сподели БНТ.

Българската гъба е с много по-кратък срок на годност от полската и излиза на пазара с гарантирано качество. На всеки три месеца гъбозаводите се проверяват от Агенцията по безопасност на храните.

Светослав Стоянов от 17 години е изпълнителен директор на гъбозавода в Красен. Категоричен е, че сред култивираните печурки, които се произвеждат там, е невъзможно да има отровни, тъй като се спазват всички добри земеделски практики и има внедрена ХАСЕП система.

Спазва се всичко, което трябва да се спазва като хигиена, като технология при производството на култивираната печурка. Аз съм 17 години в завода, преди мен още 20 години заводът е произвеждал гъби, консерви, изнасяно е в Източна, Западна Европа, в третия свят – такъв случай няма”, категоричен е Стоянов.

"Срокът на годност на българската печурка е максимум 3 дни при температура три градуса", обяснява той.

Полската, доколкото зная, може да трае и месец, но защо, как се произвежда, преработва, това не мога да кажа”, признава директорът.

“Гъбата при нас я дават за 24 часа. Аз на следващия ден, когато остане, не я вадя, защото си губи външния вид. При нас не се задържа, но вчерашния случай, разбрахме, че има натровени и днес една гъба не сме продали”, обяснява Донка Стоянова – търговец.

Гъбите от Полша са започнали да се внасят преди 3-4 години и сериозно са подбили пазара на българското производство с по-ниската си цена.

Полската гъба е по-бяла, по-лъскава, но на вкус нашата гъба е много по-добра, това го гарантирам”, заяви Светослав Стоянов.

Според Стоянов в Русе всички ресторанти и търговци, освен големите вериги, работят с гъбите, произведени в Красен.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари