Произведени в Красен гъби помагат при лечението на ракови заболявания

2
Произведени в Красен гъби помагат при лечението на ракови заболявания
Видео: БГНЕС

Все по-голям интерес има към екзотичните видове гъби, които се използват за медицински цели. Това разказа директорът на Гъбозавода в русенското село Красен Светослав Стоянов. Пазарът им е основно в Западна Европа, но се предлагат и в България.

Вече близо година гъбозаводът произвежда гъбата шийтаке - дървесна гъба, известна още като императорска или гъба-женшен. Тя се отглежда върху дървени пънове от бук и дъб, като началото е поставено с 20 000 дънера. Гъбата е с много ценни качества, тъй като помага при лечението на онкологични заболявания. Освен нея се произвеждат пом-пом - която е бяла гъба, наподобяваща топка, както и видовете рейши и намеко. Част от тези видове гъби се използват и за лечение на пациенти, които са претърпели химиотерапия заради онкологично заболяване. Гъбозаводът възнамерява да експериментира и с бразилски бадем. "Този вид гъба вирее в джунглата и е установено, че хората, които живеят в района, в който расте, никога не са боледували от рак, тъй като тя има много полезни свойства", обясни Стоянов.

Гъбозаводът изнася продукцията си главно за Гърция и Румъния, където се търси много кралска кафява печурка и кладница. Средно на ден се произвеждат около два тона. Заради вноса от Полша обаче отглеждането на култивираната бяла печурка е намаляло с 50 %. В Полша цената е с 20-30 % по-ниска, а за разлика от България, производството се субсидира от държавата.

Сред интересните видове кладница се отглеждат още розово фламинго, тамоджи и сива кладница.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари