Ще бъде ли разрешена преработката на индустриален коноп у нас?

1
Предстои законопроектът да бъде обсъден на първо четене в пленарната зала още следващата седмица
Предстои законопроектът да бъде обсъден на първо четене в пленарната зала още следващата седмица Снимка: БНТ

Да бъде разрешено преработването на индустриален коноп у нас, предвиждат промени в закона за контрол на наркотичните вещества. Те бяха одобрени от ресорните парламентарни комисии и внесени за първо четене в парламента

 Мотивите на вносителите са, че чрез поправката ще бъде създадена изцяло нова индустрия, ще се разкрият нови работни места в най-бедните земеделски региони и ще има директен икономически и фискален ефект, информира БНТ

Поради климатично почвените особености у нас, България има сериозна история в преработката и отглеждането на индустриален коноп. В средата на 80-те години сме били водеща сила в тази индустрия с над 3 000 души заети в сектора. Разликата със забранените за отглеждане и употреба канабис е в активното вещество, което в наркотичното растение достига до 40%.

Основното приложение е в медицината.

Текат множество проучвания, както в областта на неврологията, ортопедията онкологията, обезболяването противовъзпалителната терапия, включително аз мога да спомена, че и в моето семейство имаме опит. И отново искам да кажа, че трябва да се разчита на тези продукти, които са получили своята сертификация и своя контрол, казва проф.-доктор Иво Петров, кардиолог.

Индустриалният коноп се използва и като основна съставка за производство на биоетанолово гориво и при производството на биопластмаси. Семената намират приложение в козметичната индустрия. Влакната от стъблата се ползват за производство на изолации и хартия, и дори се правят платове от коноп.

Конопът е растение, от което се изплъзва всяка една частичка. Т.е. сега акцентът е върху медицинското му приложение, но реално погледнато няма една молекула от него която да не се използва и да не полезна по някакъв начин за човешка употреба, казва проф.-доктор Иво Петров, кардиолог.

От бранша се оплакват, че сегашният закон им връзва ръцете да затворят цикъла от засаждане до краен продукт.

Основният проблем на индустрията е, че в България имаме право да отглеждаме растението, но нямаме право да го преработваме. След това ние трябва да го изсушим както е цяло и така да го изнесем от нашата държава в други държави, където можем да го преработим и след това вече крайния продукт имаме право да го внесем. Това е целия абсурд, казва Симеон Генов- предс. на Българска асоциация на конопена и канабиноидна индустрия.

Този проблем е на път да бъде отстранен чрез законови промени, които на този етап срещат одобрение от повечето парламентарни сили.

Ние искаме да затворим тази дупка в законодателството, така че преработката да остава в България, в българските региони, голяма част от които са бедни земеделски региони. Тук да остава добавената стойност, инвестициите, работните места, казва Владимир Панев, ПГ на "Демократична България".

Става въпрос за фабрика, в която постъпва продукт, който се преработва. Разбира се това става под контрола на държавата, лицензирано и в никакъв случай не нарушава ничий интерес, казва Антон Тонев- предс. на здравната комисия, ПГ на "Продължаваме промяната".

В България липсва такъв индустриален сектор.

"Разбира се , че има нужда от такава промяна в закона. Ние като политическа сила сме "за" това нещо, но идеята е това да се получи по начин, който е законосъбразен, за да помогнем на този сектор. Това може да бъде алтернатива защото в различни региони където има тютюнопроизводство има в момента дори хора,които се занимават с отглеждането на коноп", казва Имрен Мехмедова, ПГ на ДПС.

Тук експертите трябва да говорят и юристите, за да може да юридическите гаранции, че с едно такова нещо няма да се злоупотребява за в бъдеще. Ако е гарантирано законодателство, подкрепено от всички формации, в една такава ситуация, няма нищо лошо, казва Станислав Балабанов- ПГ на ИТН.

От бранша твърдят, че ако парламентът даде "зелена улица" за преработка на индустриален коноп, ефектът ще бъде не само икономически, но и фискален.

"Например в една Чехия, поради либералното законодателство, миналата година има влезли в хазната над 200 млн. евро данъци от този сектор. А в България може да бъдат отворени над 3 хил.- 4 хиляди работни места само за една година от всички големи инвеститори, които биха влезли в нашата държава", казва Симеон Генов- предс. на Българска асоциация на конопена и канабиноидна индустрия.

Предстои законопроектът да бъде обсъден на първо четене в пленарната зала още следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари