Шокови сметки за студентите - 500 лева за ток в стая в общежитие

0
Студентите ще усетят високите сметки още този месец
Студентите ще усетят високите сметки още този месец

Трябва да бъдат приравнени към битовите потребители, заяви Даниел Парушев

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети настоява за законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители.

"В бюджета няма заложени пари за компенсации, докато за църквите и детските градини вече се правят постъпки да преминат към битови потребители. Студентите използват общежитието, за да се обучават. 500 лв. ток за една стая на студентско общежитие е много. Има студенти, чиито родители нямат възможност да отидат на квартира", коментира председателят на Националното представителство на Студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с Медицинския университет - Варна, който е сключил договор с доставчика на електроенергия да плаща 150 лв. на мегаватчас, а не 250 лв.

Вече се водят разговори с лидерите на парламентарно представените партии за промени в Закона за енергетиката.

"Студентите трябва да заплащат битов ток, както плащат всички, които заплащат като живеят на квартира, там няма никакво производство. МОН са наш партньор, заедно с него и Комисията по енергетика вече сме провели няколко разговора с депутати и те ни уверяват, че трябва много бързо да се действа, тъй като вече се готви манастири и църкви да минат към битови потребители", допълни Парушев.

По думите му студентите ще усетят високите сметки още този месец. 50 000 живеят на общежития в страната, подчерта гостът.

"Те няма да следят свободния пазар кога да си включат духалката. Някъде университетите се натоварват с тази финансова тежест - въвели фиксирана такса 100 лв., примерно, в нея влиза и токът. Въведе се практиката за всяка една стая да има отделен електромер и това се отрази на сметките", каза Парушев.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети уточни, че законово проблемът може да бъде решен до месец. Той посочи също, че през лятото няма такива проблем, тъй като в общежитията няма климатици.

От думите му стана ясно още, че през следващите 2 г. ще бъдат дадени 200 млн. лв. за ремонт на студентски общежития. И да се прекрати практиката прозорци да се "ремонтират" с тиксо и найлонови торбички да изпълняват тази функция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари