Шофьори на тролеи скочиха срещу "интегрирания" градски транспорт

4
Шофьорите са направили подписка до Община Русе и КАТ, против начина по който е поставена контактната тролейбусна мрежа
Шофьорите са направили подписка до Община Русе и КАТ, против начина по който е поставена контактната тролейбусна мрежа

Питане на Мариян Димитров пред Общински съвет - Русе на 24 март 2016 година:

На 24.03.2016 г., на заседанието на Общински съвет – Русе ще отправя питане или алтернативно изказване към кмета на Община Русе – Пламен Стоилов и Общински съвет - Русе относно честите ремонти на така наречения трети център на Русе – Кръговото кръстовище.

Кръговото кръстовище с подлеза за пешеходци и велосипедисти, което е част от „Интегрираната система за градски транспорт на Русе” и е на стойност 10,5 млн. лв., беше въведено в експлоатация на 15 декември 2015 г.

Още преди да бъде официално открит този обект – гръмко наречен трети център на Русе, започнаха ремонтите по него, тъй като той се нацепи и се появиха слягания.

В началото на февруари започна слягането на тротоарната и пътната настилка. Установиха се дефекти по стените, разместване в следствие на пропадане на бетонни плочи и образувани пукнатини с големина до 2 см.

Застрашена е структурната цялост на съоръжението. През март част от плочките в един от тунелите се отлепиха и паднаха, а замазката на стълбите се изрони. Част от бетона остана необлицован - в грозен вид.

Като причини за тези дефекти от Община Русе бяха посочени обилните снеговалежи и минусовите температури, а не примерно това, че от бързане се декофрираше мокър бетон, който веднага се и боядисваше.

Още през януари 53-ма водачи на тролеи направиха подписка до Община Русе и КАТ против начина, по който е поставена контактната мрежа и рисковете от катастрофи, които съществуват както за тях, така и за другите участници в движението.

Налага се тролеите на всеки изход на Кръговото да преминават от крайна лява лента, през средната и чак до дясната лента поради неправилното разположение на контактната мрежа, което създава тапи от автомобили в кръстовището.

По този повод искам да задам следните въпроси:

1.  Какво констатира разпоредената проверка от Община Русе за строителни дефекти на всички обекти, въведени в експлоатация през 2015 г. ? Колко и какви дефекти бяха установени ? Какви санкции бяха наложени на виновните за дефектите ?

2.  Застрашена ли е структурната цялост на Кръговото кръстовище ?

3.  Колко от дефектите се дължат на използвани строителни материали със съмнителен

произход и качество ?

4.   Колко от дефектите се дължат на занижен строителен контрол? Има ли други причини за дефектите ?

5.  Кога ще се извърши ремонта на новата контактна мрежа, за да се отстранят грешките при проектирането и монтажа й ?

6. Защо Община Русе все още не е отговорила на подписката на   53-та тролейбусни шофьори ?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари