Шивачки от Русе излязоха на протест

1
Над 100 работници от голямата шивашка фирма „Карина” излязоха вчера на протест
Над 100 работници от голямата шивашка фирма „Карина” излязоха вчера на протест

Над 100 работници от голямата шивашка фирма в Русе „Карина” излязоха вчера на протест срещу разрушаването на улицата, която стига до сградата на предприятието.

Причината бе, че за пътя има съдебно решение и издадена заповед от ДНСК, че е незаконен.

Около 10 часа в района на „Карина” пристигнаха багер и самосвал на фирмата - изпълнител. Това става след съдебно решение и разпореждане на РДНСК. Служителите обаче застанаха на пътя и заявиха, че няма да допуснат машините да го разрушат, пише 24 часа.

Те издигнаха и транспаранти с надписи "Искаме удобно да стигаме до работните си места!" и "Ние създадохме удобство за всички, не го разрушавайте!".

В района имаше дислоцирани около 20 полицейски служители, които да се грижат за реда. За щастие, до безредици и сблъсъци не се стигна. Отсечката е била изградена с частни инвестиции. Заради жалбата на един от собствениците на терен, който граничи с пътя, се стигнало до няколко съдебни дела. Отначало, Русенският административен съд спрял действията на РДНСК.

При третото обжалване обаче, съдът разрешил премахването на пътя. Хората от шивашката фирма и част от живеещите в квартал „Чародейка” ползват улицата като пряк път. Затова работниците не допуснаха разрушаването, заявиха, че няма да отстъпят и ще останат на пътя колкото време е необходимо.

Адвокатът на предприятието Андрей Желязков заяви, че няма спор, че улицата – с дължина 70-80 метра, е изградена без строителна документация. Той обясни, че заповедта на ДНСК е от 2012 година.

"Ние не обжалваме заповедта, а това, че ДНСК не са компетентният орган да премахнат строежа. Според закона, това е кметът на общината. На два пъти Административният съд в Русе реши, че ДНСК не са компетентният орган. На третия път обаче съдът каза, че ДНСК са компетентният орган, като не се съобрази с предходните две съдебни решения, които са влезли в сила", заяви Желязков.

Той обясни, че към настоящия момент вече има строителна документация, която е внесена в Община Русе. "От година чакаме становището на ДНСК, за да ни издадат разрешителното за строеж. Те обаче искат пътят да бъде разрушен, за да ни издадат разрешително за строеж, след което същият път да се изгради отново", каза Желязков и допълни, че незабавно ще внесе в съда жалба, с която ще иска решението да бъде отменено.

Служителите на РДНСК, които бяха на място, отказаха коментар по случая.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари