Шест институции дебнат за нарушители на пътя Русе – Маказа

2
Само стриктен всекидневен контрол и безкомпромисни санкции могат да дисциплинират шофьорите
Само стриктен всекидневен контрол и безкомпромисни санкции могат да дисциплинират шофьорите Снимка: ДАБДП

Само стриктен всекидневен контрол и безкомпромисни санкции могат да дисциплинират шофьорите

Инспектори от шест институции, вкл. и от НАП, дебнат за нарушители в акция "Безопасен трафик", информира СЕГА.

В четвъртък ще се проведе втората "всеобхватна проверка" на територията на страната, с участието на МВР, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), НАП и Агенция „Митници“. За акцията съобщи ДАБДП - Държавната агенция за пътна безопасност, която е организатор и координатор. Контролната мощ на държавата този път ще се стовари на пътя I-5 (Русе – Велико Търново – Маказа), в района на км 97+500. Операцията започна в 9:30 ч.

Предната "всеобхватна проверка" беше през октомври на магистрала "Тракия". Тогава от ДАБДП разпространиха следната разбивка за установени нарушения на водачи (общо 42):

МВР: 29 нарушения, включително 15 заснети нарушители с мобилни камери и 10 връчени фиша

БГТОЛ – 4 случая на неплатена такса за ползване на пътищата

Автомобилна администрация – 8 нарушения, от които 4 за неспазване на времената за почивка, 2 за технически неизправности и 2 за неизправни светлини.

Както се вижда, резултатите от октомврийската проверка са повече от скромни, като бе отчетено, че най-честите нарушения на пътя са непоставяне на колани от пасажерите на задните седалки и липсата на детски столчета за малките пътници. От агенцията за пътна безопасност откроиха два случая като тежки - товарен автомобил с турска регистрация с разкъсан протектор на четири от гумите на ремаркето (който бе спрян от движение и временно беше свален регистрационният му номер) и водач на лека кола, който няма шофьорска книжка.

"Мярката за всеобхватен контрол включва всички институции, които имат възможност да въздействат върху поведението на всички участници в движението, както и на всички фирми, които извършват превоз на лица и товари, за по-малко нарушения и противодействие на войната по пътищата. Освен обичайните нарушения прави впечатление и рядката употреба на колани от пътниците на задните седалки. Целта на акцията не е само налагане на санкции, но има и възпитателен характер, затова разясняваме важността от ползването на обезопасителните системи и доброто закрепване на багажа в автомобилите", обясни Росен Рапчев, държавен експерт в ДАБДП.

Всъщност ползата от подобни епизодични акции е доста съмнителна, а и не е съвсем ясна ролята на инспектори от двете приходни агенции - НАП и митниците, тъй като обявената цел е "намаляване на пътнотранспортния травматизъм". Ясно е, че само стриктен всекидневен контрол и безкомпромисни санкции могат да дисциплинират шофьорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари