Шефката на "Автомагистрали": На всички е известно, че съвсем доскоро един човек решаваше нещата в България

0
Авансите са раздавани на базата на несериозни предпроектни проучвания, каза Десислава Христова
Авансите са раздавани на базата на несериозни предпроектни проучвания, каза Десислава Христова Видео: Actualno

В публичното пространство не спират да излизат скандални факти около проблемите със строителството на автомагистрала „Хемус"

Actualno.com потърси за коментар по темата председателят на "Автомагистрали ЕАД" Десислава Христова. Ето какво сподели тя:

За скандалите около "Автомагистрали"

"Какви скандали има около "Автомагистрали", освен хаоса с "инхауса"? "Автомагистрали ЕАД" съществува от доста години и се занимава с текущ ремонт и поддържане на пътища, но не и с ново строителство. В един момент какво се случва? Възлага се по метода "инхаус", който знаем, че е изключение от Закона за обществените поръчки (ЗОП), няколко договора за милиарди и това не е по силите на никой строител в България. Дори и консорциум от строители трудно би се справил в такива срокове.

Имало ли злоупотреба с процедурата "инхаус" по времето на Борисов?

"Смисълът на "инхауса" е процедура за определени случаи, когато трябва да се реагира бързо и има някакви специфики. Но това не трябва да се случва чрез злоупотреба с право. Изявлението на Бойко Борисов по темата ми навява мисли за злоупотреба с възможността да се възлага "инхаус", не в онзи смисъл, който законодателят е искал."

Има ли скрити по чекмеджета договори за АМ "Хемус"?

Три договора не са предоставени на Сметната палата, защото тя е поискала само договори, по които са предоставени аванси. Те са предоставени единствено като списък. Но тези договори всъщност са привидни. Те прикриват договор за строително-монтажна дейност. Тези доставчици на материали и наемодатели на техника са реално строителите на "инхауса", така да се каже. Говорим най-вече за АМ "Хемус", но нека не забравяме, че става дума и за много на брой свлачища и за важния скоростен път Видин-Ботевград. По договорите за доставка на материали за същите лотове и по същото време са дадени едни доста големи суми. Общо за участъците 5, 6, 7 трите фирми са получили над 500 млн. лв. аванс. Важното е, че една фирма получава аванс за едно и също нещо, разделено условно и формално, за да се избегне да се нарекат подизпълнители. А те са точно това. Защото опасенията на предишното ръководство са били, че когато договорите се сключат както трябва, ще излезе истината за липсата на капацитет на нашето дружество. А това вече би създало проблем за самата процедура "инхаус".

Авансите са раздавани на базата на несериозни предпроектни проучвания, които в момента ни създават проблеми. Особено на местата, на които проекта влиза в сила и даден аванс е наддаден и то в пъти. Ако някой иска да злоупотребява, може да раздуе проекта за сметка на качеството на изпълнението

Кога ще бъде достроена АМ "Хемус"?

До 2024 г. според мен е реалистично, ако има добра стиковка на държавата, строителя и доставчиците. Но това може да стане евентуално до Велико Търново. Оттам нататък, колкото и да се опитваме да ускоряваме процеса, още не е ясно какъв ще е проектът дори. Не е спирало строителството там, където има разрешение и каквото се случва се сертифицира към АПИ. Дори и в момента има извършена работа за милиони, която е реална.

Кой носи отговорност за скандала с АМ Хемус?

Ситуацията с "инхауса" е създадена от партията, която твърди, че внася ред в хаоса. На всички в тази държава е известно, че съвсем доскоро един човек решаваше нещата в България. Той въртеше на пръста си и парламент, и кметове. Човекът единовластие, без когото няма как да се раздадат едни милиарди на точно определени фирми и по този начин. И ако трябва да търсим духа на правдата, би било жалко и нелепо да тръгнем от най-ниското ниво. Както казва народът - рибата се вмирисва винаги откъм главата. А тя беше една и често се подаваше от една джипка.

За финансовото състояние на "Автомагистрали" преди и сега - какво е положението?

Знам, че бившите колеги са харчили много пари и когато ние дойдохме, в сметката бяха останали жълти стотинки. Наложи ни се да стегнем много колана и да направим сериозна финансова дисциплина. Докато течаха проблемите с договорите за текущ ремонт и поддържане, нямаше възлагания и не беше ясно как ще се разплатим по контракти, които са надскочени в пъти при възлагане. Няма да фалираме, защото имаше и такива слухове, което плашеше и контрагенти, и нашия екип. Издържахме и сега сме добре, като дори ще има 13-та заплата за служителите. Ние искаме т.нар. доставчици и наемодатели да станат официални подизпълнители и да си носят пълната гаранционна отговорност и обектите да бъдат завършени в срок, но и с парите, които са предвидени. Без значение кой на кого и какво е давал под формата на чекмедже, шкафче или малко джобче.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари