Шефът на ЕСО: Страната ни има достатъчно електрическа енергия

0
Той заяви, че "Мариците" не са застрашени, защото производството им не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена
Той заяви, че "Мариците" не са застрашени, защото производството им не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена Снимка: БНТ

Той заяви, че "Мариците" не са застрашени, защото производството им не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена

Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската комисия. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Той коментира наложеното от президента вето върху Закона за енергетиката, който включва заличаването на НЕК като търговец.

"Премахването на НЕК като обществен доставчик е едно от изискванията на ЕК в реформата, свързана с либерализацията на пазара на едро. Какво представлява тази реформа - всички производители на електрическа енергия трябва да бъдат поставени при едни и същи пазарни условия. Т. е. не трябва да има определяне на квоти от КЕВР, които да поставят определени производители в по-преференциални условия пред други, не трябва да има задължително изкупуване и т.н. Всички тези реформи са свързани с изпълнението на един регламент на ЕК още от 2018 г.", обясни Цачев.

Той заяви, че "Мариците" не са застрашени, защото производството им не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена.

Според Ангелин Цачев на този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия за нуждите на българските потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари