Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия

0
В един момент може и да няма ток за свободния пазар в България
В един момент може и да няма ток за свободния пазар в България Снимка: БГНЕС

Не се защитава ликвидност на свободния пазар.

Това заяви Петър Илиев, шеф на НЕК пред енергийната комисия в парламента, която изслушва сектора за състоянието на свободния пазар. Свободният пазар е оставен на самотек, предупреди той. В един момент може и да няма ток за свободния пазар в България, според неговата прогноза, пише News.bg.

За година от страната е изнесена 10,7 милиона мегават часа енергия. С около 700 милиона лева за година и половина е субсидиран токът на свободния пазар. Оказва се, че изнасяме евтината енергия, а на пазара у нас оставката скъпата, според Илиев.

Най-важното в една борсова търговия е да има доверие в нея, заяви шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той иска широко обществено обсъждане за търговията с ток на свободния пазар и да се разсее напрежението. Николов проведе диалог с Илиев, което ядоса депутатите.

Оказа се, че Рамадан Аталай от ДПС е изненадан, че има напрежение с продажбата ток на свободния пазар. Валери Симеонов пък се съгласи с Аталай, че не трябва да се води диалог. Ако някой ми беше казал, че ще се съглася с ДПС, щях да се застрелям, сподели той. Овладейте си нервите, посъветва лидерът на НФСБ Валентин Николов. Аталай пък остана доволен, че няма да има простреляни на заседанието.

60% от предлаганата енергия е от държавните дружества, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Дружествата трябвало да осигуряват ликвидност за свободния пазар. Те продават енергията си на пазарен принцип. Дружествата от държавната енергетика не получават никаква преференция, каза още Петкова, но обясни, че другите дружества обаче получавали подкрепа.

Днес тя е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия. Сигурна съм, че ще намерим едно балансирано решение, убедена е министър Петкова.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари