Отчитат рекордно ниско потребление на ток на Нова година

0
Близо 100 мегавата по-малко сме потребили на 31-ви декември, спрямо същия ден на предходната година, отчитат от ЕСО
Близо 100 мегавата по-малко сме потребили на 31-ви декември, спрямо същия ден на предходната година, отчитат от ЕСО Снимка: БГНЕС

Рекордно ниско потребление на ток на нова година отчете Енергийният системен оператор

Електроенергийната система е готова за очакваното застудяване. Всички ремонти по мрежите са приключени в срок, заявиха от ЕСО.

Близо 100 мегавата по-малко сме потребили на 31-ви декември, спрямо същия ден на предходната година, отчитат от ЕСО. Над 37 млн. мегават часа са потребени през 2020 година.

"Отчетохме връх в системата 5 300 мегавата товар на 31 януари. Той е значително по-нисък, отколкото отчетеният през 2019-та година. Тогава товарът в системата беше 6 хил. и 300 мегавата. За нас основната причина за това намаление в товара в системата е по-високата температура. С приблизително 10 градуса по-топла беше тази Нова година, в сравнение с 2019-та година. На Коледа, за разлика от Нова година, товарът в системата беше по-висок, отколкото миналата 2019-та година, въпреки че температурите са били сходни, разликата е била само 0,2%, но отчетеното повишение на товара е с 3,4% в сравнение с 2019 г.", каза за БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

През миналата година ЕСО е преизпълнило инвестиционната си програма с 114%, като се е инвестирало в преносни мрежи за близо 280 млн. лв. Амбицията тази година е да се свържат електроенергийните пазари на България - Румъния и България - Гърция. По този начин ще се гарантира диверсификация на доставките на ток, по-големи количества за борсата и съответно по- конкурентни цени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари