Шефът на “Бърза помощ”: Линейката за Цветков пристигна на 5-та минута

3
Д-р Георги Гелев: Екипът е бил на място в 18:23 ч.
Д-р Георги Гелев: Екипът е бил на място в 18:23 ч. Снимка: БГНЕС

На 5-та минута от получаването на сигнала се е озовал екипът на спешни те медици, за да окаже помощ на журналиста Милен Цветков, който на Великден беше блъснат от дрогиран младеж, а малко след това издъхнал на път за болницата.

“Подаден ни е сигнала в 18.16 ч. Диктуван е в 18.19 ч. Екипът е бил на място в 18.23 ч. За 5 мин. екипът е заварил мъж по гръб, на който хора са му оказвали помощ. Цветков е заварен в кома”, каза на извънреден брифинг директорът на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев, цитиран от БГНЕС.

“При пристигането – изключително бързо са пристигнали – за 5 минути, заварили са на платното мъж по гръб, на който близки или граждани – не е ясно какви са били, са му оказвали първа помощ. Правили са му изкуствено дишане уста в уста. Заварен е в кома, предприети са веднага действия по оказване на първа помощ, след няколко минути е вкаран в линейката, където са продължили да му оказват помощ. Включен е на монитор, имал е единични сърдечни удари, продължили са да го обдишват, но на практика не са могли да му намерят вена за апликация на медикаменти. След неколкократен опит за интубация – неуспешен, заради многото кръв, са тръгнали към Пирогов.

Той добави, че Милен Цветков е починал в 18.45 ч. пред вратите на “Пирогов” и уточни, че Цветков е бил неузнаваем и затова и двата екипи на медиците и извозилите трупа не са успели да разпознае, че пациентът е Милен Цветков.

По отношение на питания защо журналистът не е бил закаран в болница “Токуда”, директорът на Бърза помощ обясни, че те не разполагат със шокова зала и затова е откаран в “Пирогов”.

На въпрос на БГНЕС дали опитът на очевидци да му помогнат, изваждайки го от автомобила и правейки му изкуствено дишане “уста в уста” е довело до влошаване на състезанието му, Гелев каза, че не може да каже със сигурност дали това е усложнило състоянието му.

От думите на директора стана ясно още, че 4 катастрофи с пострадали са станали в града до този час на деня.

Отчете още, че се е повишил и броят на обажданията към тел. 112.

“Ние разкрихме и два допълнителни поста за консултативни разговори, където гражданите могат да задават въпроси по повод коронавируса. Допълнителни оператори има и на т. 112”, обяви Гелев.

Попитан дали има още заразени с коронавирус медици, той отговори, че след тестването на над 700 служители, 13 са дали положителна проба с PCR тест.

“От бързите тестове с наличие на антитела излязоха 266. От тях след PCR се потвърдиха 13. Те са под карантина и се лекуват в домашни условия. От тези 13 част са без симптоми. 5 от тях са сестрите, които дават дежурство в диспечерната. Сред останалите заразени са сестри, лекари и един шофьор”, посочи Гелев.

От Бърза помощ призоваха същи така хората, които ги търсят да дават вярна и точна информация за състоянието си, за да не излагат на риск здравето на медиците, криейки че имат температура и други симптоми, показващи, че може да са с коронавирус.

Светла памет на Милен Цветков – колега, журналист, приятел. Това, което правеше той, е да търси истината. И понеже за пореден път се направи опит за инсинуации с реакциите на Спешна помощ, казваме истината на този брифинг, добави и говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари