Сеят ли малария бежанците в Харманли?

0
От началото на годината са регистрирани 6 случая на болестта
От началото на годината са регистрирани 6 случая на болестта Видео: Нова телевизия

Съобщения за малария в бежанския лагер в Харманли притесни жителите на града.

„Почти всеки трети бежанец е с рани по ръцете и краката. До този момент нямам информация дали в центъра са дошли лекари, които да прегледат хората и да кажат какво всъщност е това заболяване”, каза пред Нова телевизия Светлана Николова, която е журналист и общински съветник.

Вчера стана ясно, че има мигрант, болен от малария. За щастие той е излекуван. Това обаче не е първия случай. „До момента тези случай са шест. Има издадена заповед за извънредни прегледи на всички бежанци, но тя е закъсняла. Тя дойде в следствие на медийния шум, който се вдигна”, допълни още Николова.

„Имаме информация за този случай, тъй като маларията подлежи на регистрация. От началото на годината случаите са шест, а за миналата – девет”, заяви от своя страна доц. д-р Искра Райнова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя се опита да успокои хората, като заяви, че няма опасност те да се заразят, тъй като комарите, които са преносители, не са активни в момента. По думите й този болен не е възможно да е заразил много хора в бежанския лагер в Харманли.

Маларията протича с висока температура и разтрисане. Масов преглед се прави за чревни паразитни, но не и за малария, обясни експертът.

„За България кожната лайшманиоза е непознато заболяване. Миналата година имаше два случая, а тази година са не повече от десет. Тя не се предава от човек на човек. Единствено крастата се предава по този начин. Може да се предаде чрез ръкуване, но лесно се лекува”, обясни д-р Райнова.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари