Северна Македония и Албания започнат преговори за присъединяване към ЕС

0
Това обяви пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей
Това обяви пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей

Eвропейската комисия очаква Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз преди началото на май.

Това обяви пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей.

Миналата есен страните членки не успяха да постигнат съгласие за начало за преговорите със Скопие и Тирана. Основна пречка тогава се оказаха Франция, Нидерландия и Дания, които настояха за нови правила при воденето на преговори. Еврокомисията вече представи предложенията за промяна, като акцент се поставя върху върховенство на закона. Потвърждава се и европейската перспектива за Скопие и Тирана.

"Приоритетът на тази Комисия е да засили напредъка на Западните Балкани, като запазваме ясна перспектива за бъдещето присъединяване. Еврокомисията потвърждава препоръката за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Надяваме се, че това може да стане преди срещата на върха за Западните Балкани в Загреб. Убедени сме, че всяко следващо отлагане ще изложи на риск стабилността на целия регион и ще предостави възможност за намеса на чужди сили", каза Оливер Вархай, еврокомисар по разширяването и съседството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари