Северна Корея изстреля балистична ракета към Япония

0
В Токио нарекоха инцидента “непростима и много сериозна заплаха”
В Токио нарекоха инцидента “непростима и много сериозна заплаха” Снимка: ЕПА / БГНЕС

Северна Корея изпита две балистични ракети, като една от тях за първи път долетя до изключителната икономическа зона на Япония, съобщиха световните агенции.

В Токио нарекоха инцидента “непростима и много сериозна заплаха” и властите спешно свикаха националния съвет за сигурност, пише 24 часа.

Ракетите със среден обсег “Нодон” били изстреляни рано сутринта в сряда по посока на Японски море. Едната се взривила още при изстрелването. Другата обаче прелетяла около 1000 км и достигнала 250-километровата икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога. Щети не са констатирани, но с посредничеството на Китай Япония е изпратила протест до КНДР.

САЩ от своя страна обявиха, че са готови да защитят себе си и съюзниците си от ракетите на Пхенян. Представител на Държавния департамент нарече провокация действията на севернокорейските военни.

Смята се, че поредното изстрелване на балистични ракети от страна на Северна Корея е отговор на разполагането на американски ракетен щит в Южна Корея. Той трябва да бъде разположен през 2017 г.

Ден преди изстрелването на ракетите Япония предупреди, че режимът на Ким Чен Ун е постигнал сериозен напредък в създаването на компактна ядрена глава.

На 19 юли Пхенян изстреля други 3 балистични ракети. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари