Семейство щъркели се сдобиха с нов дом

0
Семейство щъркели се сдобиха с нов дом

Двойка щъркели в русенското село Ряхово се сдобиха с нов дом. Гнездото им, което бе унищожено от късо съединение в края на май, ще бъде възстановено върху специална платформа, направена от общината в Сливо поле, предаде "БГНЕС".

С помощта на доброволческия отряд и "Енерго про" тя вече е монтирана, а клонките от старото гнездо са пренесени върху нея.

Двойката щъркели идва всяка пролет в Ряхово, като тази година е свила гнездото си върху електрическия стълб пред дома на Любослав Йорданов. Те бързо стават любимци на семейството и дори си имат имена – Ники и Ники. На 26 май обаче птиците късат една от жиците и гнездото им се подпалва. Незабавно са сигнализирани всички институции и общината решава за първи път да изгради със свои сили платформа върху стълба, за да обезопаси новото гнездо. Досега такива платформи са се правили от "Енерго про". Тя е изработена буквално за един ден.

Тази година в село Ряхово се наблюдават голям брой двойки щъркели, разказва младши експертът от отдел "Екология" в Сливо поле Елена Иванова. "Хората са свикнали с тях, радват им се, когато пристигнат, информират ни за първия пристигнал, за втория пристигнал щъркел, за броя на малките щъркелчета. Доста често се случва, когато броят на новоизлюпените е по-голям, едно или две от щъркелчетата може да паднат. Своевременно ни информират и предприемаме мерки, като с помощта на вишката или друга техника ги качваме отново на гнездото", обяснява Елена Иванова.

"По принцип хората казват, че било добра поличба щъркел да гнезди пред вас. Ние си ги приемаме като част от семейството", казва Любослав Йорданов. Той се надява щъркелите да ги радват още дълго време.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари