Семейство осъди на 100 000 лева здравното министерство

0
Причината - държавата отказала лечение на дъщеричката им, болна от левкемия
Причината - държавата отказала лечение на дъщеричката им, болна от левкемия Видео: Нова телевизия

Семейство осъди на 100 000 лева здравното министерство и Фонда за лечение на деца.

Държавата отказала лечение на дъщеричката им, болна от левкемия. По-късно детето умира. Отказът е неправомерен, твърдят и от съда, и от Комисията за защита от дискриминация, информира Нова телевизия.

Битката на Габи започва през 2008 г., когато й поставят диагнозата остра лимфобластна левкимия. Следва тежка и изтощителна химиотерапия. Бащата на Габи се връща към най-тежкия момент в живота си. Днес цялото семейство живее в Италия.

Имаше и три придружаващи заболявания освен левкимия - сепсис, гъбички по белия и черния дроб и висока температура. Докторите казаха, че нищо не могат да направят”, разказва Петър Петров.

Единственият шанс за спасението на Габи е трансплантация в чужбина. От Фонда за лечение на деца обаче отказват да дадат пари.

Едно безхаберие. Въобще не се интересуваха за това детето ми да живее, а просто трябваше да икономисат едни пари. За тях парите са много по-важни от живота на едно дете”, на мнение е Петър Петров.

Отказът на Габи е обусловен от това, че тя има сестра, която може да бъде донор и поради това се очакват по-малко усложнения при процедурата, която може да се извърши в България”, обяснява Снежана Стефанова, адвокат на семейството.

По същото време обаче друго момиче със същото заболяване е изпратено за лечение зад граница за сметка на държавата.

„На него бяха отпуснати парични средства. Абсолютно същият случай - с донор сестра. Всичко еднакво”, добавя Снежана Стефанова, адвокат на семейството.

За да спасят Габи родителите й започват благотворителна кампания. Парите са събрани, но раковите клетки в тялото на Габи вече са 86%.

Пристигнахме тук в Италия може би със закъснение. Даже не може би, а със закъснение. За съжаление от цялата тази ситуация моята дъщеря я няма”, казва Петър Петров.

Детето умира през 2011 г. в болницата. Семейството остава в Италия, но започва битка - срещу институциите в родината си. След няколко години идва и съдебното решение - отказът на фонда е неоснователен. В решението си Пловдивският административен съд дори окачествява тезата на фонда залечение в чужБина, че с отказа не са причинени страдания на родителите, като несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма, груба и абсурдна.

Не мога да ви опиша как съм се чувствал и как продължавам да се чувствам - че заради пари аз загубих дъщеря си. Не мога да върна дъщеря си, но все пак искам хората да разберат, че ние сме били прави, когато сме искали пари, за да излезем и да лекуваме дъщеря си в чужбина”, казва още Петър Петров.

Надеждата на родителите е техният случай ще помогне на други в тяхната ситуация. И няма да има повече загубени напразно детски животи.

До момента в Министерството на здравеопазването не е постъпило официално съдебно решение, за това засега институцията се въздържа от коментар. На този етап не планират да обжалват.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари