Селото на Гунди няма да носи името му

1

Засега Беренде няма да се прекръства на Аспарухово

Драгоманското село Беренде няма да се прекръства на Георги Аспарухово, поне засега. Това стана ясно в разговор с жители на населеното място, в което към момента живеят постоянно четиридесетина човека, сподели България днес.

Покрай 50-годишнината от гибелта на "синия" символ Георги Аспарухов-Гунди се роди и идеята селото да бъде преименувано в негова чест. Първо се е оказало, че това е трудно начинание, предвид административните изисквания и наложителния референдум за осъществяване на идеята. След това Беренде не е родното село на легендарния нападател, а на баща му Аспарух Рангелов. Бай Аспарух още като млад се мести в София, където се жени и се раждат и децата му Георги и Лидия. Само като дете бъдещият футболист номер 1 на България за ХХ век е посещавал баба си и дядо си и останалите там роднини. Друго не го свързва със селото, въпреки че летата са били щастливи и безгрижни за малчугана.

В инициативния комитет бяха десетина души, сред които друга "синя" легенда и братовчед на Гунди - Стефан Павлов - Фифи Перото, и генерал-майор Кирил Войнов, бивш шеф на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Селцето се намира на 46 километра югозападно от София в община Драгоман. Разположено е в хълмистата област Забърге, на левия скат над река Нишава. Беренде вече минава за вилна зона и затова официално има само четиридесетина жители, предимно възрастни хора.

Аспарухов е юноша на тима от "Герена", а днес стадионът на "Левски" носи неговото име. Гунди загива в нелепа катастрофа на прохода Витиня на път за Враца на 30 юни 1971 г. в управляваната от него "Алфа Ромео". В автомобила са още приятелят му и съотборник Никола Котков и един капитан от тогавашната милиция. Версиите за трагедията и до днес са няколко. Според една Гунди е карал твърде бързо, друга твърди, че спирачките на колата не били напълно изправни, а трета казва, че той е опитал да заобиколи излезлия от страничен път тежкотоварен камион, но не е видял, че той влачи и ремарке след себе си.

Факт е, че погребението на двамата футболисти на "Левски" - Гунди и Котков, става второто най-масово събиране на хора в новата история на България след погребението на цар Борис III. Заради това, че го е допуснал, тогава е освободен от поста си и вътрешният министър Ангел Солаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари