Сексът с деца под 15 години вече не е престъпление в Турция

0
Решението на Конституционният съд предизвика вълна от критики сред организациите, защитаващи правата на жените
Решението на Конституционният съд предизвика вълна от критики сред организациите, защитаващи правата на жените

Конституционният съд на Турция се произнесе за отмяната на разпоредба, която постановява, че всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са "сексуално насилие" и се наказват от закона.

Решението предизвика вълна от критики сред академичната общност и организациите, защитаващи правата на жените. Според тях промените ще доведат до безнаказаност за малтретирането на деца.Конституционният съд се е произнесъл по повод оплакване на районен съд, че сега действащите разпоредби не се прилагат еднакво, когато става въпрос за случаи на посегателства срещу 14-годишни или 4-годишни деца.

Според по-ниската съдебна инстанция законът не предвижда носене на правни последици при "съгласие" на жертвата в случаите, когато тя е на възраст между 12 и 15 години и осъзнава значението на сексуалния акт.

Със седем на шест гласа магистратите от Конституционния съд са подкрепили искането и са отменили действието на разпоредбата. Решението влиза в сила на 13 януари 2017 г.

Аргументите на двете съдилища предизвикаха сериозни критики в академичната общност и правозащитните организации в страната, според които международните конвенции, подписани от Анкара, постановяват, че всички лица под 18 години са деца, съобщи ТОП НОВИНИ.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари