Сеизмолог: Новата сеизмичната активност в Западна Турция не е уникална

0
Турските колеги отбелязват раздвижвания по структурите Аджъгьол грабеновидна система
Турските колеги отбелязват раздвижвания по структурите Аджъгьол грабеновидна система

Умерено-силното земетресение от четвъртък, 14:25 местно време, станало в източен район на провинция Денизли - Западна Турция с магнитуд 5.8 за изминалите часове е последвано от 45 труса с магнитуд 2.0 и по-голям, повечето от които са усетени в епицентралната област.

Това съобщава за агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Единадесет от тях са с магнитуд между 3.0 и 3.7. Нито един вторичен трус засега не е с по-голям магнитуд (магнитуд над 4, дори 5), както обикновено се случва след плитко земетресение с магнитуд 5.8; “плитко”, защото активността се развива в горната част на земната кора – до дълбочини от 15 км. Дотук информацията е от каталога на Европейския сеизмологичен център.

Националният център на Турция за наблюдение на земетресения и цунами в Истанбул оповестява и по-слаби земетресения. Според каталога му в същия интервал от време мястото на активност е източник на 74 афтершока с магнитуд над 1.3, като сред тях само 7 са обявени с магнитуд 3.0 и по-голям. Малкият брой на относително по-силни вторични прояви е обясним с две причини – подценяване на магнитуда и неидентифицирани (непълна обработка на записи) събития.

Въздействията от основното земетресение с магнитуд 5.8 се разпростират освен в съседните провинции на Денизли, която е “домакин на събитието” и се разпростира на запад, север и юг от епицентъра, още в провинция Бурдур на юг, Испарта на изток, Афьонкарахисар на североизток, както и в по-отдалечените Ушак от север, Маниса от северозапад, Измир и Айдън от запад, Мугла – югозападно и Анталия на югоизток. Асошиейтед прес съобщава за 23 души потърсили медицинска помощ след ранявания при земетресението. Кметът на Бозкурт г-жа Челик съобщава за съборени две къщи в града и сериозни повреди на няколко други (пропаднали покриви и дълбоки пукнатини в стени). Повреди на десетки къщи в град Тутлука не са причинили човешки загуби и наранявания.

Така, интензивността на земетресението в епицентралния район не надвишава VII степен.

Турските колеги отбелязват раздвижвания по структурите Аджъгьол грабеновидна система в източната и фрагменти от разлом Бурдур в югоизтока на провинция Денизли като въвлечени евентуално в настоящата активизация. В околностите на административния център Денизли има сведения през минали столетия за земетръсни въздействия с интензивност до разрушителната IX степен. За мястото на текущата активност няма исторически сведения.

На 20 март тази година на около 55 км в юг-югозападна посока в провинция Денизли се случи земетресение с магнитуд 5.7, последвано от изобилие вторични трусове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук