Сдружение изготви нов закон за горивата

0
Той ще бъде внесен в Министерството на икономиката
Той ще бъде внесен в Министерството на икономиката Видео: БНТ

Сдружението на производителите и вносителите на горива е готово с нов проект на закон за горивата, който ще бъде внесен в Министерството на икономиката.

Това заяви по БНТ Симо Симов от сдружението.

Досега те са изчаквали публикуването на резултатите от анализа на сектора от КЗК по молба на зам.-министъра на икономиката Емил Караниколов, с когото преговарят.

Правителството прие нашето искане за диалог и той тече много усърдно", обясни Симов.

Последната среща е била на 31 януари, когато страните са се договорили сдружението да предложи свои законодателни текстове за уреждане на правилата в сектора.

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че увеличението на цената се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно.

По повод резултатите от проверката на КЗК Симов изтъкна, че Комисията е пропуснала да провери износа на горива, но изказа задоволство от препоръките в анализа, особено за подобряване на конкуренцията на пазара. Той посочи, че в доклада на КЗК думата монопол не съществува, макар че в България има само един голям производител и още един, който произвежда само дизелово гориво.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията е задълбочено и професионално. То е осмо за последните 10 години. Това е най-проверяваният сектор, а изводите са винаги еднопосочни – няма картел, няма нарушения на Закона за защита на конкуренцията”, коментира по Нова телевизия изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация. Андрей Делчев.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари