Създават културна полиция

0
Създават културна полиция
Снимка: Булфото

Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата. Този ангажимент ще продължи да ни води и занапред. Следващата стъпка, която вече е в ход, е България да се сдобие с културна полиция - полиция по въпросите на културата, съобщи министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Ние имаме една междуведомствена работна група – Министерството на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата. Надявам се, в съвсем кратко време да ни покаже правилния начин, по който това звено да бъде създадено. Черпим опит от Италия”, каза още министърът.

Министърът представи два предмета, спасени от иманярство и трафик на културни ценности. „Те са много интересни. Дамаскинът, подписан от Тодор Пирдопски, е бил обект на незаконен трафик. Спасен е от продажба в Лондон. Огърлицата е от римско злато, изработена в школата на източните римски провинции. Тя е иззета от иманяри при акция на МВР и ДАНС в Благоевград в средата на миналата година”, добави д-р Стоянович.

Според него броят на витрините със спасени културни ценности ще бъде увеличен.

Дали е възможно в Министерство на културата да има по-видима, по-прозрачна нагледност на действията? Да, от днес нататък цялата нация ще бъде по-наясно, че в Министерството на културата не се разнасят някакви папки, а има нагледни доказателства, че нашите усилия дават плодове”, подчерта министърът.

Възможно ли е в една държава като България, да има добра съвместна работа между министерствата и институциите? Може, когато усилията ни са съвместни, имаме доказателства, които се виждат. Това са чудесни примери за борбата с трафика и иманярството. С тези два артефакта – римска огърлица от III век и дамаскина от XIX век, попълваме бели полета в историята ни”, каза министърът на културата д-р Петър Стоянович и благодари на МВР, прокуратурата и ДАНС.

Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева обясни, че в Италия функционира т.нар. културна полиция, каквато идея има и за България.

Италианският модел е реализиран със съподчинение на карабинерите по културното наследство на Министерството на културата и на Министерството на вътрешните работи. И сега има действаща инструкция за МВР, прокуратурата, митниците с водещата роля на Министерство на културата за работата им. И сега има дирекция „Инспекторат по културното наследство”. Но тази дейност може да бъде вдигната на по-високо ниво”, посочи зам.-министърът.

По думите й, това звено ще стане факт в най-кратките възможни срокове, защото са необходими административните процедури.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари