Създават ковид болница в Русе

11
Започва реорганизация на системата и създаване на многопрофилно лечебно заведение за пациенти с COVID-19
Започва реорганизация на системата и създаване на многопрофилно лечебно заведение за пациенти с COVID-19 Снимка: Dunavmost

Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужните разбирания на гражданите и подкрепа

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг за разпространението на коронавируса у нас, предаде БГНЕС.

За 7 дни излекуваните в България са 5766 души, а от понеделник до четвъртък тази седмица са 3105 души.

25% е заетостта на леглата за интензивни пациенти в страната.

Прави впечатление големият натиск върху системата в областите: Благоевград – 61% от леглата за неусложнени пациенти са заети, във Варна – 66%, в Бургас – 56%, в Габрово – 95%, в Пазарджик – 59%, в Пловдив и Перник – 60%, в Разград – 71%, в Русе – 77%, в Търговище – 82%, а в Шумен – 132%.

От леглата за интензивни пациенти 77% са заети в Плевен, а в Разград – 60%.

В областите Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Перник, София, Русе започва реорганизация на системата и създаване на многопрофилни лечебни заведения за пациенти с COVID-19 и такива, които да са чисти за останалите пациенти.

Решението за зелените коридори беше широко обсъждано. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, изрази недоумение министърът.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасил колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни, категоричен бе той.

Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът, запита министърът.

Нямаме твърда основа, върху която да стъпим. Този вирус, ако се държеше като грипа, ако се държеше така, лятото трябваше да изчезне. Ето това е ситуацията, ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, че са убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде, заяви още Ангелов.

Здравният министър каза, че навсякъде, където има позитивен антигенен тест, след него изискват проверка с PCR тест.

Ангелов обясни, че когато се направи антигенен тест във фургоните пред лечебните заведения, човекът има възможност да си направи и PCR в лечебното заведение, който е безплатен. Има право да го направи, но не е длъжен. Много хора си правят антигенни тестове, които са позитивни, но не си правят PCR. Правят го, за да не се ограничи тяхното предвижване в обществото и да не се карантинират, обясни Ангелов.

От думите му стана ясно, че се очаква да бъде подписан анекс, след който личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.

Категорично не отговаря на истината, че липсват лекарства в аптеките, отговори министърът на журналистически въпрос. Той бе категоричен, че количествата са ограничени, но са достатъчни за всички бременни жени в София и в страната, а до края на този месец в аптеките ще влязат над 360 хиляди нискомолекулярен хепарин.

Ангелов отново припомни, че самолечението с антибиотици е опасно.

Здравният министър подчерта и, че има ясно разчерта план, който се следва. Планът е ясен. Единственият проблем в него от самото начало е медицинският състав. Проблемът е, че и те като живи хора се разболяват. Излизат от система и трудно се заместват. Трудно има желаещи които да влязат в тези структури.

На много места в страната имаме нужда да се включат личните лекари. Системата така е направена, че министърът на здравеопазването не е началник на личните лекари, така е и със специалистите от ДКЦ-тата, коментира още Ангелов.

Той призна, че има откази на лекари и сестри да влизат в COVID-отделенията.

В болница в Свищов например, директорът си е свършил административно работата – командировал е лекари и сестри, направен е график. Но ако влезете в детайлите, ще видите, че четиримата лекари, които трябва да обслужват, имат заболявания и отказват да влязат в COVID-сектора. Какво да се направи, да се уволни единственият лекар? В Ловеч всички лекари реаниматори са положителни, карантинирани са. Положението е много тежко, там също работим да изпратим стажанти, да помогнат, коментира министърът.

Случаят в Пловдив е следствие на нереформираната система, но сега не е време за реформа

Запознат съм със случая в Пловдив.

Аз поисках да бъде извършена и проверка от прокуратурата. Докато тя не приключи, няма да взема отношение, каза министърът на здравеопазването, след като двама пациенти там починаха.

Знам, че лекарите и сестрите в УМБАЛ „Свети Георги” са били достатъчно, те са си били по местата, работили са с други пациенти, подчерта още Ангелов.

Случващото се в Пловдив е върхът на айсберга, случват се такива неща, защото здравната система не е реформирана, но сега не е време за реформа. Реформите започнаха преди 20 години и не завършиха, коментира още Ангелов.

Ако ме питате справя ли се здравната система, да, здравната система се справя, но ако продължим с неспазването на мерките и толерирането на мнение, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората, ако продължаваме да обясняваме как медиците са бяла мафия, ние ще загубим тези хора, а те са по местата си денонощно, обърна се Ангелов към медиите.

Обстановката в София е сложна, но в никакъв случая не е на ниво, в което да сме безпомощни. Болниците са много подготвени и заредени, осигурени са нужните легла, за да поемем натиска от пациенти, коментира и проф. Асен Балтов, директор на Института „Пирогов“.

Проф. Балтов сравни днешното положение със ситуацията около Цветница и констатира със съжаление, че тогава е имало „стриктни мерки, които са спазвани“, а в момента хората се правят, че не забелязват случващото се около тях.

Директорът на „Пирогов“ заяви, че гражданите ще получат адекватна медицинска помощ и няма да бъдат „оставени на улицата“. В същото време той отправи горещ призив към всички да спазват мерките на ограничение, да носят маски, за да не затрудняват здравната система.

Проф. Балтов обърна внимание и на ситуацията с антигенните тестове. Част от хората, които дават положителни проби за коронавирус при тези тестове, след това отказват да си направят и PCR тест. Много болни се скриват и продължават да ходят на работа и така пренасят заразата. „Нека обществото да бъде отговорно!“, призова проф. Балтов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои да бъде обсъдено поетапното връщане на децата от 6 до 12 клас в училищата.

Категорично след 27-ми ноември не можем да върнем всички ученици в клас, заяви Фандъкова. Според нея към този момент мерките дават резултат.

От думите на кмета стана ясно, че темата ще бъде обсъдена в началото на следващата седмица, като се събират и предложения от директорите на училищата.

Фандъкова съобщи, че вече в девет ДКЦ има създадени COVID кабинети. Днес започва работа такъв и в 24-то ДКЦ, а в петък в 25-та поликлиника. Така в 11 от общинските поликлиники в столицата гражданите ще имат възможност да се преглеждат и да правят изследвания.

Тя посочи, че за изминалите пет дни през кабинетите в поликлиниките са преминали близо 1600 души, като почти всички са тествани с антигенни тестове. Положителните са 453 или 29%.

Столичният щаб утре ще обсъди и действията относно наближаващите Коледно-Новогодишни празници и провеждането на коледни базари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари