Саудитска Арабия купи самолети за изкуствено създаване на облаци

0
Четири от самолетите са предназначени за създаване на облаци, а петият ще подпомага изследвания и проучвания на времето и климата
Четири от самолетите са предназначени за създаване на облаци, а петият ще подпомага изследвания и проучвания на времето и климата

Четири от самолетите са предназначени за създаване на облаци, а петият ще подпомага изследвания и проучвания на времето и климата

Министърът на околната среда, водите и селското стопанство на Саудитска Арабия Абдулрахман бин Абдулмохсен ал Фадли, който е и председател на управителния съвет на Националния център по метеорология, подписа споразумение за закупуване на пет самолета по регионалната програма за изкуствено създаване на облаци, предаде Саудитската агенция по печата (СПА).

Четири от самолетите са предназначени за създаване на облаци, а петият ще подпомага изследвания и проучвания на времето и климата. Самолетите са едни от най-новите по рода си и са оборудвани с всички необходими технологии за целта.

Ал Фадли подчерта, че проектът за закупуване на тези самолети има за цел да изгради вътрешния капацитет, да осигури устойчив бизнес, да повиши покритието и ефективността при създаването на облаци, както и да намали съпътстващите разходи за експлоатация на въздухоплавателни средства чрез предоставяне на частни самолети, оборудвани с възможности и технологии за умишлено създаване на облаци.

Той също така отбеляза, че програмата е едно от постиженията на Близкоизточната зелена инициатива, която беше обявена от Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, престолонаследник и премиер на Саудитска Арабия. Инициативата се осъществява от Националния център по метеорология, предаде БТА.

Първата фаза на програмата за изкуствено създаване на облаци официално стартира на 27 април миналата година. Целта ѝ е да увеличаване на количеството на валежите, осигуряване на нови източници на вода, както и разширяване на зелените и на растителните площи. Дейностите имат за цел да спомогнат за поставянето на опустиняването и сушата под контрол. Инициативата се осъществява чрез квалифициран персонал от Саудитска Арабия с най-високи нива на умения. Програмата допринася и за постигането на Саудитската визия за 2030 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари