Саудитска Арабия има палатки за 3 млн. поклонници, нито един бежанец

1
Kралството разполага със 100 000 шатри с климатици, които стоят празни
Kралството разполага със 100 000 шатри с климатици, които стоят празни

Засилват се критиките срещу Саудитска Арабия, която се отказва да направи каквото и да било за милионите сирийски бежанци, бягащи от гражданската война в страната им. Беше разкрито, че кралството разполага със 100 000 шатри с климатици, които стоят празни, предназначени да подслоняват за по няколко дни около 3 млн. поклонници.

Шатрите, намиращи се в гр. Мина, на около 3 400 км. от Сирия, се използват само по няколко дни в годината от поклоннице в Мека, съобщава TeleSUR.Освен климатиците шатрите са огнеупорни и имат оборудвани кухни и бани. Но докато Европа се мъчи да намери къде да приюти милиони желаещи да получат убежище, предприемащи ужасяващо и опасно пътуване до Стария континент, Саудитска Арабия подхожда напълно безотговорно към въпроса. Според Комисариата на ООН бо бежанските въпроси (UNHCR)около 500 000 сирийци живеят в Саудитска Арабия, но те не са определени като желаещи убежище, а също така е неизвестно кога са пристигнали в петролното кралство. Според други информации Саудитска Арабия не е приела никакви бежанци, както са направили още Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства.

Нито една страна от района на персийския залив не е подписала конвенцията за бежанците на ООН, споразумение определящо стандартите за третиране на хора, бягащи към нови страни. Саудитските власти настояват, че са направили всичко, което е възможно, в подкрепа на бежанците и че са дали разрешение за настаняването им в кралството, но подчертават, че не правят за това кампания в медиите. „(Кралството) се въздържа да се отнася към тях като към бежанци или да ги настанява в бежански лагери“, заяви в петък говорител на саудитските власти, предаде Ройтерс и допълни, че това отношение има за цел „опазване на тяхното достойнство и сигурност и осигуряването им напълно на право за свободно придвижване“.

Представителят на Рияд допълни, че Саудитска Арабия вече е отпуснала 700 млн. долара за хуманитарна помощ за сирийците.

Миналата седмиця представители на саудитска Арабия предложиха изграждането на 200 нови джамии в Германия, в които мюсюлманските бежанци да могат да се молят.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари