САЩ санкционираха служители на базирана в Будапеща руска банка

0
От Вашингтон предупредиха Унгария да ограничи връзките си с Москва
От Вашингтон предупредиха Унгария да ограничи връзките си с Москва Снимка: iibbank.org

От Вашингтон предупредиха Унгария да ограничи връзките си с Москва

САЩ наложиха днес санкции на трима високопоставени служители на контролираната от Русия и базирана в Будапеща Международна инвестиционна банка (МИБ), след като Вашингтон заяви, че Унгария е пренебрегнала американските опасения във връзка с "непрозрачната кремълска" финансова институция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трите лица, включени в американския санкционен списък, са руските граждани Николай Косов - бивш директор на банката, и Георгий Потапов, както и унгарският гражданин Имре Ласлоцки. Потапов и Ласлоцки са членове на управителния съвет на МИБ.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. България, Чехия, Румъния и Словакия обявиха, че преустановяват участието си в МИБ. Унгарското правителство не взе мерки срещу банката, която се премести от Москва в Будапеща през 2019 г.

Унгария, която е страна членка на НАТО и Европейския съюз, поддържа добри отношения с Русия от 2010 г. при управлението на премиера националист Виктор Орбан, който избягва лични критики на руския президент Владимир Путин, въпреки че осъжда войната на Русия в Украйна. Неговата позиция е критикувана от САЩ и европейските му съюзници, посочва Ройтерс.

"Присъствието на тази непрозрачна кремълска платформа (МИБ) в сърцето на Унгария заплашва сигурността и суверенитета на унгарския народ, на неговите европейски съседи и на съюзниците му от НАТО", каза на пресконференция в Будапеща след обявяването на новината за санкциите американският посланик в Унгария Дейвид Пресман.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари