САЩ обвиниха Китай, че укрива информация за коронавируса

0
Франция отчете вече 1100 жертви на COVID-19,  Турция евакуира хиляди свои граждани от 7 държави
Франция отчете вече 1100 жертви на COVID-19, Турция евакуира хиляди свои граждани от 7 държави Снимка: БГНЕС

Китай укрива информация за коронавируса, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за вашингтонска радиостанция.

Според него Пекин споделя със закъснение данни за COVID-19, което излага на риск живота на хората в световен мащаб, пише в.СЕГА. „Моето притеснение е, че с това укриване, с тази дезинформация, с която се занимава Китайската комунистическа партия - се пречи на света да се сдобие с информацията, необходима за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на заразата или на това текущата ситуация да се повтори“, каза Помпео. Той настоява за за по-голяма прозрачност по отношение на коронавируса. 

- САЩ също превръщат в основно огнище за разпространението на коронавируса. Заразените там са 54 916, жертвите са 784 души. Само щатът Ню Йорк пък има нужда от 30 000 респиратора. Това обяви губернаторът Андрю Куомо. Той заяви, че COVID-19 се разпространява там в момента по-бързо от "високоскоростен влак". "Пикът ще е по-висок, отколкото сме мислили, ще настъпи по-бързо, отколкото сме мислили", обясни Куомо и се оплака, че федералното правителство не изпраща достатъчно оборудване за борба с кризата. В Ню Йорк има над 25 000 потвърдени случая на заразени с вируса и най-малко 210 смъртни случая.

- Франция стана петата страна, която преминава прага от 1000 жертви на COVID-19 след Китай, Италия, Иран и Испания, съобщи БГНЕС. Генералният директор на здравната агенция на страната Жером Саломон съобщи, че само за денонощие има 12% ръст на заболелите, които са вече 22 300. Увеличението на починалите е с 28%. Около 2500 души са в тежко състояние и се нуждаят от животоподдържащи системи, което е скок от 21%. Иначе Франция в момента разполага с 8000 болнични легла, оборудвани с респиратори.

- Здравните власти в Москва изготвиха наръчник за пациенти с коронавирус. Предписват се лопинавир и ритонавир в съотношение 400 и 100 милиграма на всеки 12 часа в продължение на две седмици, да пият много течности, а при висока температура трябва да приемат и антипиретици, по-специално парацетамол. За тези, които нямат сериозни симптоми, се предписва самоизолация, се казва в документа. В случай на обостряне на COVID-19 се предлага да се извика лекар.

Кметът на Лос Анджелис - Ерик Гарсети, съобщи за първи починал тийнейджър от коронавирус в щата, при все че момчето е било без някакви съпътстващи здравословни проблеми. Към момента се смята, че вирусът не засяга толкова тежко деца и млади хора без хронични заболявания.

- В Южна Корея съобщиха за 100 нови случая за последното денонощие, с което броя на заразените достигна 9137 души. От тях има 126 починали.

- Турция евакуира хиляди свои граждани от 7 държави, до които е прекратила полетите. "Завършихме процеса на евакуация на 2721 студенти, които искаха да се върнат в Турция от Великобритания, Ирландия, Швейцария, Полша, Италия, Египет и Турската република Северен Кипър", заяви вицепрезидентът на страната Фуат Октай в "Tуитър". Всички евакуирани са препратени към общежития в провинции Самсун и Сакария. Там те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

- Общият брой на заразените с коронавируса по света е 423 142, жертвите са 18 906, а излекуваните -109 145. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари