5 западни разузнавания: Китай скри и унищожи данни за коронавируса

0
Според доклада на Five Eyes Китай започва да налага цензура на новините за вируса в интернет търсачките и социалните медии от 31 декември
Според доклада на Five Eyes Китай започва да налага цензура на новините за вируса в интернет търсачките и социалните медии от 31 декември Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Китай умишлено е скрил или унищожил доказателства за избухването на пандемията от коронавируса.

Това се казва в документ, изготвен от разузнавателните служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, до който е получило достъп австралийското издание The Saturday Telegraph, цитирано от тв канала Фокс нюз, пише вестник СЕГА.

Разузнаванията на петте държави са обединени в алианса Five Eyes, от чието име е доклада. Заключението в него е, че укриването на истината от Китай е "нападение срещу международната прозрачност".

Документът, който се състои от 15 страници, вероятно ще засили още натиска върху китайското правителство да обясни ранните изявления, в които се отричаше, че вирусът може да се предава между хората; мълчанието на лекарите; унищожаването на доказателства и отказа да се предоставят проби на учени, работещи за създаването на ваксина.

Според доклада на Five Eyes Китай започва да налага цензура на новините за вируса в интернет търсачките и социалните медии от 31 декември, като изтрива термини като "вариация на ТОРС“, „пазар за морски дарове в Ухан“ и „неизвестна пневмония в Ухан“. На 3 януари Националната здравна комисия на Китай разпорежда проби от вируса да бъдат прехвърлени в определени тестови съоръжения, или да бъдат унищожени, като в същото време е издадена „заповед да не се публикуват данни“ за болестта. На 5 януари пък Общинската здравна комисия в Ухан спира ежедневно да актуализира броя на новозаразените и в продължение на 13 дни няма съобщения за заболелите, се казва още в документа на разузнавателните служби.

До 20 януари китайските власти отричат, че вирусът може да се разпространява между хората, „въпреки доказателствата за предаване от човек на човек от началото на декември“, пише още в документа. В него се казва също, че през февруари "Пекин настоявал САЩ, Италия, Индия, Австралия, съседни страни в Южоизточна Азия и други да не се защитават, като въведат ограничения за пътуване, дори когато Китай въвел строги рестрикции на своя територия". Според 5-те разузнавателни служби "милиони хора напускаха Ухан след избухването на заразатаqи преди властта в Пекин да затвори града на 23 януари."

В документа на разузнавателния алианс Five Eyes не са спестени и критики към реакцията на Световната здравна организация. Китай и СЗО нееднократно отхвърлят критиките за действията си спрямо коронавируса.

Американското разузнаване засега не потвърждава съществуването на въпросния документ. Високопоставен US служител обаче заяви пред "Фокс", че съобщенията за съдържанието на документа са като становището на разузнаването на САЩ, според което Китай е знаел по-рано отколкото обяви, че заразата се предава между хората, както и че властта в Пекин е била наясно, че става въпрос за нов вид коронавирус и че той се разпространява по-широк, отколкото е докладвано на международната общност в първите седмици от избухването на инфекцията.

В доклада обаче имало и някои различия, според висшият американски служител, чието име не се съобщава. Например, че според Австралия вирусът е тръгнал от пазар в град Ухан, както твърдят китайците. Американското разузнаване обаче все още не потвърждава това категорично и засега се дистанцира от подобно заключение.

- Жертвите на коронавируса в световен мащаб наближават четвърт милион. Потвърдените случаи на COVID-19 са 3 428 422, а починалите - 243 831 души, показват данни на института "Джонс Хопкинс". Най-засегнатата страна остават САЩ, с над 1.3 млн. случаи и 66 385 жертви. Продължаваме и днес да следим събитията от последните часове:

- Излекуваният от коронавируса британския премиер Борис Джонсън призна, че бил в критично състояние и по време на болничното лечението са използвани "литри и литри" кислород, за да спасят живота му. Той даде откровено интервю за в. "Сън". В него министър-председателят разказва, че е бил включен към апарати, а мониторите показвали, че "показателите вървят в погрешна посока". "Беше много тежък момент, няма да отричам... Питах се как ще се измъкна от всичко това", споделя Джонсън. Премиерът разкрива, че е бил изготвен план за извънредни действия в случай, че той почине от коронавируса.

Премиерът на Великобритания споделя също, че "беше трудно да повярвам, че само за няколко дни здравословното ми състояние се е влоши до такава степен". Премиерът беше диагностициран с коронавируса на 26 март, а след 10-дневно домашно лечение беше настанен в болница. По време на болничната терапия, която продължи седмица, Борис Джонсън изкара няколко дни в интензивно отделение. В понеделник беше първият му работен ден, след като се възстанови от заразата.

Борис Джонсън заяви, че се чувства късметлия, защото успял да победи заразата, и животът му е бил спасен благодарение на "прекрасните" грижи в болницата. Миналата седмица премиерът стана баща, а новороденият си син кръсти на лекарите, спасили живота му.

Жертвите на коронавируса във Великобритания надхвърлят 28 000 души от 183 500 заразени.

- Лидерите на двете камари на американския Конгрес демонстрираха необичайно съгласие и единодушно отхвърлиха предложението на администрацията на президента Доналд Тръмп за бързо тестване на законодателите за COVID-19, когато се върнат на работа, съобщиха информационните агенции. "Конгресът е благодарен за щедрото предложение на администрацията да внедри бързи тестови възможности за коронавируса на Капитолия, но към този момент ние с уважение отказваме офертата", посочиха в съвместно изявление лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл и председателят на Камарата на представителите демократката Нанси Пелоси. Те настояват тестовете да бъдат насочени "към първата линия за борба с коронавируса, където те могат да направят най-доброто за най-кратко време".

Президентът Доналд Тръмп разкритикува отказа на двете камари на Конгреса и дори предположи, че Нанси Пелоси ще използва този ход като "извинение да не се появи на работа". "Няма причина да отхвърлят това, освен политиката. Имаме много тестове. Може би имат нужда от нов доктор там. "Лудата" Нанси П. ще го използва като извинение да не се появи на работа!", писа Тръмп в "Туитър".

Сенатът на САЩ възобновява работа утре, а Камарата на представители също изрази готовност да започне заседания от понеделник, но по лекарски съвет засега конгресмените няма да се събират поне до края на другата седмица.

- Германия отваря църквите, но при строги ограничения. Ще влизат определен брой хора, те ще трябва да спазват дистанция от 2 метра. Пеенето е забранено, а свещените ще носят маски, когато дават причастие.

- Словения започва поетапно да отваря училищата от 15 май, съобщи министърът на науката, образованието и спорта Симона Кустец, цитиран от местните медии. В класните стаи ще се върнат децата от първи до трети клас, абитуриентите, учениците със специални потребности и онези, които трябва да си повишат оценките. Властите предвиждат също да бъдат отворени и детските градини. В училищата трябва да има по-малко ученици, като вероятно една паралелка ще бъде разделена на две, обясни министър Кустец. Ще бъдат осигурени дезинфектанти и редовно проветряване на помещенията, а носенето на маски ще бъде задължително само за учениците над 12-годишна възраст.

- Легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет се освободи от акциите си в четири водещи американски авиокомпании. "Светът е друг", коментира Бъфет по адрес на авиационната индустрия. Той смята, че борсите не са стигнали дъното и ще преживеят нови сътресения.

- Европейските лидери ще обединят усилия срещу коронавируса, като в понеделник се очаква да се проведе онлайн конференция, на която ще се обсъжда набирането на 7.5 млрд. евро за подкрепа на глобалния отговор на пандемията, включително търсенето на ваксина и лечение.

Събитията от изминалото денонощие:

- Френското правителство реши вчера да удължи с два месеца, до 24 юли, извънредното санитарно положение, въведено заради епидемията от Covid-19, предаде Франс прес, като се позова на министъра на здравеопазването Оливие Веран. Извънредното санитарно положение е в сила от 24 март в страната и се предвиждаше то да бъде отменено на 23 май. Но властите са преценили, че това би било преждевременно и че рисковете за ускоряване отново на епидемията ще бъдат големи в случай на рязко преустановяване на текущите ограничителни мерки. Това се посочва в проект на нормативен акт, разглеждан днес от френското правителство, който ще бъде обсъждан в понеделник в парламента.

В проекта на нормативния акт се говори и за въвеждане на "информационна система", касаеща болните и тяхното обкръжение, като продължителността на тази система ще бъде една година. Във Франция излизането от изолацията ще започне на 11 май. Днес френският здравен министър заяви, че хората ще трябва да се научат да живеят за известно време с вируса. Във Франция от Covid-19 починаха 24 594 души, като това са данните от вчера вечерта. Очаква се тази вечер те да бъдат актуализирани.

- 19.9% от жителите на Ню Йорк имат антитела срещу коронавируса, заяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на пресконференция, позовавайки се на данните от тестове.

Ню Йорк е в центъра на епидемията от коронавирус в САЩ. Общо в града според властите са открити 164 505 случая на COVID-19, хоспитализирани са 42 417 души, 13 хиляди са починали. Населението на града е около 8,6 милиона души.

Според Куомо, властите са тествали за антитела хора от целия щат. Общо в момента са тествани 15 хиляди души. Според губернатора, проучването показва, че 12,3% от населението на щата има антитела срещу COVID-19. Според данни, предоставени от Куомо, антитела са открити при 19,9% от жителите на град Ню Йорк. Всички данни са предварителни и осреднени.

„Говорейки за Ню Йорк, виждате най-много хора с антитела срещу коронавируса в Бронкс - 27,6%, в Бруклин - 19,2%, в Манхатън - 17,3%, в Куинс - 18, 4%, и 19.2% на Статън Айлънд,“, каза Куомо.

- Коронавирусът се разпространява сред министрите в руското правителство, след като премиерът Мишустин беше диагностициран със заразата в четвъртък. Руският министър на строителството Владимир Якушев е заразен с коронавирус и е настанен в болница, предаде ТАСС. Зам.министърът му Дмитрий Волков също е болен и е в лечебно заведение. "Ще се лекувам в една от градските болници. Ще поддържаме връзка", заявил Якушев, цитиран от пресцентъра на Министерството на строителството. Задълженията на Якушев временно ще изпълнява зам.министърът Никита Стасишин.

В четвъртък стана ясно, че премиерът Михаил Мишустин е заразен с коронавируса. Той информира президента Владимир Путин във видеоконферентен разговор. Вчера Мишустин беше приет в болница в Москва, а задълженията му в периода на лечението ще изпълнява е първият вицепремиер Андрей Белоусов.

Само в последните 24 часа в Русия са дали положителни проби за заразата 9623-ма, като половината от тях са в Москва. Над 110 хил. души са заразени в Русия, а жертвите са повече от 1200.

- Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Фахрудин Радонич е отказал достъп до територията на страната на руски военни специалисти, които са били поканени, за да дезинфекцират срещу коронавируса град Мостар, предаде ТАСС, като цитира съобщение на ведомството. Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина не е дал разрешение на гранична полиция да пропусне руския военно-санитарен конвой на границата между Сърбия и Босна и Херцеговина. Руснаците били поканени да дезинфекцират град Мостар от председателя на босненското председателство Драган Чович.

- Американските власти одобриха експериментално лекарство при пациенти с коронавирус. Става дума за Remdesivir, първоначално направено за лечение на ебола. "Това наистина е много обещаваща ситуация", заяви Доналд Тръмп в присъствието на Даниел О'Дей, изпълнителен директор на компанията Gilead Sciences, чиято разработка е Remdesivir.

Белият дом забрани на главния експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи да даде показания в Конгреса относно реакцията на президента Доналд Тръмп срещу коронавируса. Комисията, която разследва дали администрацията на Тръмп адекватно е реагирала на пандемията, поиска да изслуша д-р Фаучи следващата седмица. Според Белия дом това би било "контрапродуктивно", тъй като Фаучи е част от екипа, специално сформиран от Тръмп за борбата с разпространението на коронавируса. Конгресът е доминиран от Демократическата партия.

„Докато администрацията на Тръмп продължава да предприема мерки срещу COVID-19, сред които безопасното връщане на живота в Америка и бързото разработване на ваксина, е контрапродуктивно точно хората, които участват в тези процеси, да се явяват на изслушвания в Конгреса", заяви говорителят на Белия дом Джъд Диър в отговор, разпратен до информациноните агенции.

Д-р Фаучи няколко пъти се противопостави на изказвания на Тръмп за възможни решения в борбата със заразата. Експертът предупреди, че разхлабването на правилата за социална дистанция може да доведе до втора вълна на коронавируса в САЩ. С това Фаучи си навлече остри критики от привърженици на президента, които настояват за възобновяване на икономиката на страната, за да се избегне още по-голяма криза. В средата на април Тръмп ретуитна призив на свой привърженик за уволнението на Антъни Фаучи и това предизвика подозрения, че експертът ще бъде отстранен, но засега той продължава да е начело на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ.

Жертвите от COVID-19 в САЩ наближиха 65 000. През последните 24 часа починаха 1883 души. САЩ са с най-висок брой на смъртните случаи в целия свят.

- Фризьори от Неапол пък организираха протест срещу решението на италианските власти фризьорските салони да не отварят врати през май заради епидемията. Те протестираха като подстригваха и бръснеха безплатно клиенти на площад „Бовио“ в града. Фризьорите-демонстранти бяха с маски, ръкавици и дори предпазни шлемове. Те настояват за незабавно отваряне и казват, че в противен случаи ще почнат да работят нелегално и да обикалят домовете на хората, като това ще увеличи риска от зараза за техните клиенти.

- В Испания от днес вече са факт някои облекчения. Възрастните и децата над 14 години ще могат да спортуват и да се разхождат от 6 до 10 часа сутринта и от 20 до 23 часа вечерта местно време. Гражданите над 70 години също ще могат да излизат за няколко часа сутрин или вечер, а от 12 до 19 часа е времето за разходки с малки деца. Освен това спортните занимания трябва да са веднъж на ден, да се практикуват самостоятелно и да са в рамките на населеното място.

Испания е сред най-засегнатите от коронавируса държави в света - заразените там са над 213 000 души, а жертвите надхвърлят 24 000. Властите започнаха да премахват някои от въведените през март строги ограничения едва миналата седмица, като първо разрешиха на децата на излизат навън.

- Ирландското правителство също прие решение за поетапно облекчаване на мерките, свързани с коронавируса. На специален брифинг премиерът Лио Варадкар каза, че ограниченията ще бъдат намалявани постепенно от 18-и май като ще се преминава към следващата фаза, само ако разпространението на болестта остане под контрол. Още от 5-и май обаче ще бъдат облекчени някои от рестрикциите. Така например хората на възраст над 70 години, които досега трябваше да се намират по домовете си в строга самоизолация, ще могат да излизат навън, но като избягват близкия контакт други хора. Освен това гражданите вече ще могат да се придвижват в радиус от пет вместо досегашните два километра от домовете си. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари